Warmell-Bo-far-stip-av-SJR

Wärmell, Bo – tenorsaxofonist

4 januari 1939 – 16 april 1969

Warmell-Bo-far-stip-av-SJR
Bo Wärmell med SJR:s stipendium i handen

Bo Wärmell föddes i brukssamhället Hälleforsnäs nära Flen i Södermanland och kom till Stockholm 1947. Han började spela när han var 15 år, först altsaxofon men efter några år gick han över till tenor. Sina första spelningar hade han med sin äldre bror, dragspelaren Lennart Wärmell (född 1927), och 1957 kom han med i Seymour Österwalls orkester.

Efter ytterligare en tid med sin bror gjorde han 1961 en turné i Tyskland med bland andra Lasse Werner och Kurt Lindgren. Då, i början av 1960-talet, betraktades Bo Wärmell som det stora löftet inom svensk jazz. När han först uppmärksammades som solist i samband med orkestertävlingar, jam och ströspelningar, var han starkt påverkad av Stan Getz. Men 1958 hörde han för första gången John Coltrane på skiva och inspirerades av dennes musik. Han arbetade målmedvetet fram ett eget uttryck och var vid slutet av sin korta karriär en av våra mest personliga tenorister.

I april 1962 var han den förste som fick Svenska Jazzriksförbundets nyinrättade stipendium på 1000 kronor. Han fick det på Gyllene Cirkeln där han just då spelade. Kort tid därefter började hans hälsa vackla och därefter framträdde han ganska sällan. Efter en konsert på Västmanlands-Dala studentnation i Uppsala förlorade han medvetandet och fördes till sjukhus där han ett dygn senare avled.

CD:

The Golden View, Bosse Wärmell featuring Rolf Ericson (Flash Music)

 

Annonser
Annonser