Wittstrom-Bengt

Wittström, Bengt ”Bengan” – kontrabasist, radioproducent och jazzforskare

Wittstrom-Bengt

(14 maj 1929 – 20 oktober 2003)

Bengan Wittström var född i Stockholm och tillhörde på 1940-talet ett entusiastiskt gäng tonåringar (en annan var Ulf Linde) som först spelade traditionell jazz i trumpetaren Nisse Nääs Gin Bottle Five, ett så kallat skolband som utgick från Norra Real. De inspirerades därefter av den swingmusik som spelades av Åke Hasselgård och kretsen kring honom, och snart också av den nya bebop-stilen.

1949 skivdebuterade Bengan med Lill-Arne Söderberg, och sedan spelade han med bland andra Gösta Törner, Lars Gullin och Rolf Ericson. 1953 kom han till Charlie Normans lilla band, där han stannade i fem år och bland annat hann delta i en världsomsegling med ett kryssningsfartyg 1956.

På 1960-talet kom han till radion som producent, först inom den nystartade Melodiradion och senare inom underhållningen, där han ansvarade för alla möjliga program. Hans stämma blev välkänd när han framträdde som partner till Lasse O’Månsson i serien ”Bättre sänt än aldrig” och senare med Kjell Swanberg i ”Plattetyder”. 1986 tilldelades han Expressens radiopris.

Parallellt med sitt arbete bedrev Bengan akademiska studier och skrev så småningom kunniga artiklar kring folk- och nöjesliv. I Gruppen för Svensk Jazzhistoria medverkade han bland annat som intervjuare, och på OJ-redaktionen bistod han generöst med att identifiera musiker på gamla arkivbilder.

Artiklar:

Morgondagens stjärnor, Estrad 4/1952

På Omslaget, OJ 8/1955

Annonser
Annonser