biorn quartet: biorn quartet (Oh Yeah Records)

Biorn Quartet

Biorn Quartet

Oh Yeah Records/Border

Björn Almgren s, Anders Kjellberg dr, Karin Hammar tr, Owe Almgren elb. Insp.Kulturföreningen Bunkern i Gbg, Grizzlytracks studio, 13-14/9 2020.

Det tog lång tid men nu, efter 25 år och otaliga artistsamarbeten, har Björn Almgren bildat sin första kvartett.

Den föreliggande debuten är ett riktigt DIY-projekt då den göteborgsbaserade saxofonisten inte bara komponerat all musik utan också spelat in, mixat och mastrat den. Om han också ligger bakom det osedvanligt intetsägande omslaget förtäljer inte historien.

Med sig har han basspelande brorsan Owe Almgren (som gett ut albumet på sitt skivbolag), trummisen Anders Kjellberg och trombonisten Karin Hammar (den enda som inte är från Götet).

Björn Almgren har setts och hörts med stora svenska popakter som Håkan Hellström och Jens Lekman men här ligger fokuset helt och hållet på jazz, utan blinkningar åt andra håll. Möjligen kan man påstå att kvartetten uppdaterar ett fruktbart läge mellan cool jazz och free jazz. Utan att vara renodlad post-bop.

Att det är en debut för kvartetten går inte att höra. Tvärtom är det en sällsynt samspelt konstellation som perfekt balanserar det melodiska med det kärva och atonala. Som Smooth Tracks, ett av flera toppspår. Med Owe Almgrens suggestiva elbas och Kjellbergs flytande rytmik skapas en böljande grund för det fina temat, delvis spelat som en kanon, och avigt intrikata men skönt avspända solon från Almgren och Hammar.

Måste till sist bara få lyfta fram Owe Almgren. Hoppas att brorsan Björn ursäktar, men som elbasist är han något alldeles extra. Utan att stila med teknik fångar han alltid mitt intresse och uppmärksamhet.

Dan Backman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.