Bo Lindenstrand på Glenn Miller

Altsaxofonisten Bosse Lindenstrand har träget och troget hållit bebopens fana högt och sträckt, så också denna kväll på Glen Miller Café. En mission som både är välbehövlig och nödvändig och inte minst i dessa tider av hybridiseringar och crossovers så finns behov av att kunna återgå till källorna.
Men samtidigt handlar det inte om något nostalgiskt återvändande utan mer om att visa på tidlösheten i det Parkerska idiomet och att det finns en kontinuitet framåt. Och det är ett ungt och spelhungrigt gäng som Lindenstrand samlat och som griper sig an väl valda delar av the american songbook i vid bemärkelse.

Kvällen inleds med en inventering av Cole Porters All the things you are som sätter alla på spåret sen följer en räcka klenoder i mestadels mid- eller uptempo, där inte minst Parkers Relaxin´ at the Camarillo och Lover spelas omsorgsfullt och frisläppt. Leo Lindberg är en innovativ pianist som både behärskar de klassiska greppen men tillför också mycket eget. Likaså kompet med den lyriske Kenji Rabson ger stadga och tyngd och slagverkaren Moussa Fadera har den doserade pregnans i sin spelstil som behövs för att hålla trycket jämt fördelat inom ramarna.

Kapellmästaren själv har svårt att dölja sin hängivenhet för banbrytarna på femtio – och sextiotalet och förmedlar med underfundiga kommentarer och korta anekdoter kärnan i jazzens ”karaktär”, vad det hela handlar om. Kvartetten bjöd även på kompositioner av Coltrane, Horace Silver och påvisade Börje Fredrikssons betydelse genom en frejdig version av dennes Brölloppsvals. Lindenstrands missionerande denna kväll föll väl ut, vilket vidimerades genom kommentaren från en yngre medlyssnerska – ”jag visste inte att jazz var roligt ”.

Text: Ulf Thelander

Glenn Miller Café den 4 oktober 2012.

Bo Lindenstrand Qvartett

Bo Lindenstrand as, Leo Lindberg p, Kenji Rabson b, Moussa Fadera dr, Stockholm Jazz –