Lisa Bodelius – lågmäld men uttrycksfull

Bodelius

Under de senaste åren har det pågått en ständig leverans av unga talangfulla musiker. Ett framträdande exempel på detta är Fasching-stipendiaten Lisa Bodelius

 Hon skriver musiken för sitt band och har en mycket utsökt varm ton i sin trombon. Hon söker inga stora tonala utmaningar, försöker inte spränga sina egna gränser genom att imponera, utan håller sig till sitt relativt lågmälda, men ändå uttrycksfulla tonläge.

Som i Bagarna i Mossen, en låt som uppvisar originalitet, men ändå är väldigt typisk för den yngre generationens jazzmusiker – en stilblandning, med folk, kanske jojk, som övergår i funkiga enkla rytmer. Inga krusiduller, enkelt komp. Så följer en kraftfull låt i cabaret-traditionen, Helhjärtat Höst, med skickligt genomförda hälsningar till Kurt Weill. Den förskjutna rytmen övergår plötsligt i 4-4 sväng rakt av. Låten utvecklas oavbrutet rytmiskt.

Gunnar Åkerhielm gör några gånger fantastiska utflykter på pianot och Carolina Wallin Peréz röst är ärlig, rak och inte ljuv eller insmickrande. Men hur rattades ljudtekniken? Ljudet blev vasst och gällt, utan minsta förhållningssätt till musiken.

Konserten avslutades med en låt i något slags vis-tradition, en kärlekssång med en lång pianointroduktion. En något dramatisk sång, med strofer som ”ge dig allt jag är”, vackert!

En ganska ”snäll” men avancerad musik och allt annat än utslätad.

Ingen tvekan om att vi kommer att höra mycket mer av Lisa Bodelius och hennes band. Passa dig, Karin Hammar! Här kommer ännu en rikligt begåvad trombonist.

Lars Grip

Lisa Bodelius Quartet feat. Carolina Wallin Peréz.

Galejan, Sthlm Jazz Fest den 18 juni.

Lisa Bodelius (tb), Max Thornberg (b), Gunnar Åkerhielm (p), Konrad Agnas (dr), Carolina Wallin Peréz (vo).