Britta Virves är årets Faschings Vänner-stipendiat

Foto: Patrik Sandberg

Pianisten, kompositören och arrangören Britta Virves tilldelas årets Faschings Vänner-stipendium.
Hon förärades priset vid en prisceremoni som ägde rum innan trumpetaren Nils Jansons konsert på Fasching igår. Stipendiesumman är på 20 000 kronor.

I motiveringen till valet lyfts Virves mångsidighet som pianist i både mindre som större konstellationer. Motiveringen lyder vidare: ”Britta ackompanjerar följsamt och tillför positiv energi till gruppen. Hon är en utsökt solist med ett läckert sparsmakat solospel men kan även exekvera i ett jordnära musikidiom, hon är ett utmärkt exempel på hur Sverige kan attrahera talanger från nordiska grannländer att etablera en musikalisk karriär i Sverige och berika vårt musikliv.”

29-åriga Britta Virves är uppvuxen på ön Saaremaa, som ligger utanför Estland. Hon har studerat vid Estlands musik- och teaterakademi och Skurups folkhögskola. 2016 flyttade hon till Stockholm där hon började masterutbildningen på Kungliga Musikhögskolan.

Förutom med sin egna pianotrio har Britta Virves spelat med Mainland Jazz Collective och Marie Mørck Quartet. I höstas skrev hon och arrangerade musik för Bobo Stenson och Norrbotten Big Band.

Mer info på faschingsvanner.se

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.