Brookmeyer till Umeå, Uppsala och Stockholm

80-årige ventilbasunisten, kompositören och arrangören Bob Brookmeyer är i Sverige för att spela i en supertrio, med saxofonisten Lennart Åberg och pianisten Bobo Stenson. Inte helt okända namn för den svenska jazzpubliken, för att uttrycka saken milt.

Det blir tre sinsemellan olika konserter, Umeå, Folkets Hus, 1 Okt. med trio och kvintett, Uppsala Konsert&Kongress 2 Okt., trio, piano-duo och ett elitstorband, och till sist på jazzklubb Fasching i Stockholm 6 Okt., kammarmusikaliskt format med trio.

Brookmeyer kom fram i början på 1950-talet och spelade tillsammans med Stan Getz och Gerry Mulligan, och har sedan dess räknats som den främste jazzmusikern genom tiderna på sitt instrument.

Bob Brookmeyer har förutom med Stan Getz och Gerry Mulligan samarbetat med Clark Terry, Herbie Hancock, Count Basie, Ben Webster, Thad Jones-Mel Lewis, Svenska Radiojazzgruppen. Han har komponerat och arrangerat för dessa plus en rad europeiska storband.

Han har också skrivit en svit för Lennart Åberg, Suite for sopranosaxophone and 16 musicians inspelad av Caprice, som kommer att framföras under Sverigebesöket.