Brötz tilldelas årets IMPRA-guld

2021 års utmärkelse Impra Guld går till  Brötz I Göteborg. De tilldelas priset för deras  engagemang och uttalade vision att lyfta fram kvinnliga och icke-binära förebilder.

Jazz och improviationsklubben Brötz  grundades 1993 och har sedan 2000 Konstepidemin som spelarena och är en scen som inte värjer för nyskapande och utmanande kulturyttringar. Fokus för verksamheten ligger på improvisationsmusik, men innefattar även andra konstnärliga uttryck såsom  teater, poesi och måleri.

Brötz har genom åren  vunnit anhängare från  kulturälskande Göteborgare, men har även stort renome inom nationella och internationella musikerkretsar.

Klubben erhåller utmärkelsen för sin ständiga strävan att ge plats för unga talanger samt för sitt arbete och vilja att arbeta över generationsgränserna. Klubben tilldelas även priset för att de ”skapar förutsättningar för framtidens publik och jazzmusiker men också för deras arbete med att motverka barriärer för dagens musiker. Med ett utalat mål om 50/50-representation på scenen kan Brötz initiativ bli en motor också för andra arrangörer att arbeta för en jämställd scen. För klubbens  långsiktiga  påverkansarbete som även det kommer att vara avgörande för en vitalisering av den svenska jazzen, både på scenen och i publiken.”

Prisceremonin ägde rum tidigare i veckan på Brötz  och förutom äran av ett diplom tilldelades klubben Impras vandringsstatyett, formgiven av konstnären Hanna Hedman.

Impra Guld-priset har  delats ut sedan 2012 av föreningen Impra, till en person, arrangör, förening eller institution ”som i sin verksamhet återspeglar Impras vision om ett jämställt och jämlikt jazz-Sverige”.

Patrik Sandberg. (Foton från Impras FB-sida)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.