Carl Bagge tilldelas årets Gavatin-stipendium

Text: Patrik Sandberg | Foto: Jari Rusanen

Pianisten, kompositören och arrangören Carl Bagge tilldelas ett stipendium ur Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik 2022. Prissumman är på 90.000 kr.

Motiveringen lyder: ”Carl Bagges hela person och gärning präglas av djup musikalitet, mångsidighet, ett elegant anslag samt stringent komposition och improvisation.”

Prisceremonin ägde rum igår kväll på Fasching i samband med skivreleasen av pianistens nya album Visitor, utgiven på bolaget Bolero Records. Elise Einarsdotter som sitter i Gavatinstiftelsens styrelse delade ut priset. I bandet ingår Magnus Lindgren (tenorsax, flöjt), Martin Höper (bas) och Adam Roos (trummor). Visitor är Carl Bagges debut i eget namn.

Han har under ett par decennier arbetat i vitt skilda men framträdande sammanhang med namn som Isabella Lundgren, Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet, Svante Thuresson, Robyn, Anne Sofie von Otter och Georg Riedel och inte minst hans band Ekdahl & Bagge Big Band som han leder tillsammans med trumslagaren Per Ekdahl.
– Detta erkännande betyder mycket. Och prissumman kan helt direkt garantera och möjliggöra en uppföljare till min alldeles nyss släppta platta.

Vad ligger i loopen frampå?
– Det blir helt garanterat turné med detta projekt! Vi har en handfull konserter frampå, bl.a. Kristianstad i övermorgon och Södra Teatern i mitten av juni. Sedan är det bara att jobba på. Detta är ju bara början! Annars finns ett antal andra projekt inplanerade såklart, men detta att spela och släppa min egen musik är ju något alldeles speciellt. Jag vill annars såklart betona samarbetet med Isabella Lundgren och vårt band, samt ett annat just nu aktuellt projekt jag har förmånen att få vara del av tillsammans med Georg och Sarah Riedel, där vi spelar in Georgs musik till Alfons Åberg i nya arrangemang!

Gavatinstiftelsen tillkom efter insikten om de usla ekonomiska villkor även många av de mest begåvade jazzmusikerna arbetar under och 1990 utdelades det första stipendiet till pianisten Knud Jörgensen. Tidigare pristagare och mer om stiftelsen här: gavatinstiftelsen.se

Annonser
Annonser