CDA i konkurs

Skivdistributören CDA (Compact Distribution AB) lämnar nu in en konkursansökan sedan samtal med Kulturrådet om ett stöd misslyckats.

Bolaget distribuerar svensk musik från cirka 200 oberoende skivetiketter, däribland välkända jazzetiketter som Caprice, Country and Eastern, Dragon, Kopasetic och Touché.

Dessutom representerar CDA åtskilliga utländska bolag som Storyville, Stunt och många andra.

Nu jobbar CDA med att stödja alla musiker och småbolag som påverkas av nedläggningen.

–Det är konsekvensen av det som kulturrådet sedan länge har aviserat, nämligen att upphöra med bidragen till CDA, och vår bedömning är att CDA:s verksamhet, som är kulturpolitiskt orienterad, inte klarar sig utan ett offentligt stöd, säger CDA:s styrelseordförande Fredrik Österling till SR:s Mitt i Musiken.CDA startades 1985 med målsättningen att vara en alternativ distributör av kvalitetsmusik. Förutom jazz har man distribuerat folkmusik och klassisk musik.Nu står många mindre och oberoende skivbolag utan distribution.

Nästa vecka är slutdatum för ansökan om fonogramstöd till Kulturrådet. De som söker stöd för att ge ut skivor, måste ange en distributör, vilket nu inte kan anges. CDA har distribuerat 95 procent av de skivor som produceras med fonogramstöd. Någon alternativ distributör är svårt att finna, eftersom det inte är kommersiellt lönsamt.