CHARLES LLOYD/JASON MORAN Hagar’s song

CharlesLloyd-JasonMoranHagarssong
Recenserad i OJ 2/13

 

CHARLES LLOYD/JASON MORAN
Hagar’s song

Pretty girl – Mood indigo – Bess, you is my woman now – All about Ronnie – Pictogram – You’ve changed –Hagar suite – Rosetta – I shall be released – God only knows

ECM 2311 372 4550/Naxos/tid 69 min
Charles Lloyd ts as bfl altfl, Jason Moranp perc.
Insp i Santa Barbara, april 2012.

Betyg 4: ••••

Hagar’s song tråkar ut mig till en början: försiktig saxofon, återhållet piano och ett stämningsmåleri som inte leder över i verkligt engagerande improvisationer. Och trots allt är ju improvisationerna jazzens kärna. Även efter ett antal omlyssningar tycker jag att det stundtals blir väl  stillastående och avvaktande.

Men samtidigt är musiken fängslande om man öppnar sig för den. Som mest griper duospelet i Lloyds två originalkompositioner. I dessa är spelet friare och djärvare, om än fortfarande lågmält. Den femdelade Hagar suite  är skivans verkliga höjdpunkt. Stycket är tillägnat Lloyds gammelgammelmormor (alt farmor), som såldes som slav vid tio års ålder. Det är ett laddat verk, där Lloyd hörs alternera på flöjt, och där Morans suggestiva spel ibland för tankarna till Abdullah Ibrahim.

Men det är heller inte dumt att höra Chris Connors gamla hit All about Ronnie och påminnas om vilken fin sång det är. Och när Lloyd-Moran avslutar med  gripande tolkningar av I shall be released och God only knows är det bara att inse att slutbetyget ändå måste bli högt.

Jörgen Östberg