China Moses satte Fasching i gungning

Foto: Leo Ahmed

China Moses
Stockholm Jazz Festival, Fasching, 18 oktober 2019.

Den 41-åriga amerikanska sångerskan China Moses (dotter till Dee Dee Bridgewater) expressiva röst är både djup och mångsidig: hon bryr sig inte om genregränser utan blandar jazz, soul, r’n’b och blues på ett frapperande sätt. Moses är en driven sångerska i tungt gospelsväng såväl som i utsökta ballader. Hennes varma och föränderliga altstämma och hennes kommunikativa, sprudlande temperament är ett vinnarkoncept som går hem hos den mångtaliga publiken på Fasching. Ihop med sin brittiska kvartett sätter hon klubben i gungning från start till mål. Hon är själv den starkast lysande stjärnan men låter frikostigt de fem medmusikerna profilera sig med deras egna utsvävningar.

Fokus ligger på egenkomponerat material hämtat från sångerskans senaste skiva Nightintales, utgiven på den tyska MPS-etiketten. Låtarna bär budskap om stämningar, betraktelser, berättelser, platser och bilder ända in i lyssnarens sinne. Några av låtarna har också en politisk udd. Den r’n’b-smäktande Running handlar om oförmågan att sluta springa och bara vänta – vännerna säger åt henne att stanna men hon tvingas springa vidare. Ticking Boxes handlar om att låta saker och ting bara bero, att inte oroa sig för morgondagen. Nicotine berättar om våndan att försöka sluta röka men att inte klara av det.

Moses stora förebild är sångerskan Dinah Washington som hon hyllade på sitt album This One Is For Dinah (Blue Note, 2009) och från den får vi höra den drabbande Dinah’s Blues. China Moses närhet till bluesen är slående. Gitarristen Andy Pfeiler från Nils Landgrens Funk Unit gästar under senare delen av konserten och förhöjer temperaturen ytterligare ett snäpp i souljazziga, Patrice Rushen-doftande Disconnected. En höjdpunkt, likaså extranumret, en blytung gospelfunkig version av Joplins Move Over.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.