Christer Bothén tilldelas Konstnärsnämdens Stora Musikstipendium

Foto: Andreas Dienert

Christer Bothén tilldelas Konstnärsnämdens Stora Musikstipendium. Prissumman är på 300.000 kronor och delas ut utan ansökan.

Motiveringen lyder: ”Musikkonstnären Christer Bothén har alltid varit på jakt efter nya instrument, spännande uttryck och utmanande ljuduniversum. Genom ett aktivt lyssnande och med en ödmjuk följsamhet, har han tidigt funnit vägen fram till samspel med både musikaliska storheter och med unga konstnärer. Den lustfyllt erövrade kunskapen har han omsorgsfullt fört vidare genom att själv växa ut till en musikalisk skatt och en högt respekterad mästare.”

Priset tillkännagavs på Moderna Museet i Malmö i samband med vernissaget av Moki Cherry’s utställning.

Stipendiet delas ut en gång per år till en aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer.

I samband med utdelningen publicerades ett konstnärsporträtt i videoformat. Porträttet är textat både på svenska och engelska. Därutöver erhåller stipendiaten ett inramat diplom designat av illustratören Helena Shutrick.

Musikkonstnären Christer Bothén har alltid varit på jakt efter nya instrument, spännande uttryck och utmanande ljuduniversum. Genom ett aktivt lyssnande och med en ödmjuk följsamhet, har han tidigt funnit vägen fram till samspel med både musikaliska storheter och med unga konstnärer. Den lustfyllt erövrade kunskapen har han omsorgsfullt fört vidare genom att själv växa ut till en musikalisk skatt och en högt respekterad mästare.

Christer som började spela klarinett som tolvåring har i sju decennier varit trogen sitt instrument, men även lärt sig spela harplutan Donso n’ Goni genom att bosätta sig i Mali i början av 70-talet. Han har studerat gnawamusik i Marocko för att ytterligare vidga sitt musikaliska uttryck.

Förteckningen över band och samarbeten i Christer Bothéns musikkatalog är väldigt omfattande. Här följer ett par röster om hans konstnärskap:

– Christer är en maestro som inspirerat mig för evigt. Kompromisslös och helt dedikerad i allt han gör. Att dela öronblick med Christer är en gåva. Han har lärt mig att dela musik och tid ger liv, säger saxofonisten Mats Gustafsson.

– För mig är Christer musikalisk poesi, koboltblå eller rostbrun, med luft fylld av dagg eller sand, oavsett om han spelar basklarinett eller guimbri. Ett musikaliskt oväder, en komplex naturkraft. En bergsbestigare och en djuphavsdykare, säger sångaren och komponisten Mariam Wallentin.

Pressmedelande från Konstnärsnämden

Produktionen av konstnärsporträttet i videoformat : https://youtu.be/zmZvrWIHM7Y

Carl Magnus Lindström (fotograf), Kristoffer Ljungqvist (klippare) och Petra Markgren Wangler (producent).

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(14) { [0]=> int(54880) [1]=> int(54731) [2]=> int(54735) [3]=> int(51323) [4]=> int(54787) [5]=> int(54707) [6]=> int(54566) [7]=> int(54541) [8]=> int(54790) [9]=> int(54715) [10]=> int(54878) [11]=> int(50803) [12]=> int(54382) [13]=> int(54639) }