Claes Crona satsar stort med Toots

Toots

Och Toots är i gott sällskap, för pianisten Claes Crona sparar inte på krutet när han på personlig vinst och förlust bokar upp några av södra Sveriges förnämsta konsertsalar för en juljazzturné.

Han befolkar scenen med artister som Toots Thielemans, Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson, Svante Thuresson, LaGaylia Frazier och Peter Asplund. Till detta kommer Claes egen trio med Rasmus Kihlberg på trummor och Hans Backenroth alt. Hans Andersson på bas.

— Det här är min största satsning någonsin, berättar Claes Crona. Jag är framför allt glad att få med Toots, som är en enastående vital 88-åring.

claes_crona

Att Toots har uppnått en mogen ålder hindrade honom dock inte från att komma på andra plats i klassen ”Miscellaneous instruments” i DownBeats läsaromröstning i år. Claes och Toots känner varandra sen tidigare, inte minst från det gemensamma framträdandet på Ystads jazzfestival i augusti där en Toots i toppform charmade publiken.

— Dessutom får jag med mig Toots in i studion på vår spellediga dag, fortsätter Claes. Då spelar jag in en cd som ska få titeln American Standards, tillsammans med Hans Backenroth och Johan Löfcrantz Ramsay, och då är också med Toots på två eller tre låtar.

I första avdelningen av Juljazzkonserten framträder alla artisterna i mer eller mindre julaktiga nummer, i andra set är det Toots och trion på scenen.

Spelschemat:
Fredag 10 december kl 20.00 Berwaldhallen, Stockholm  (Backenroth på bas, LaGaylia inte med)   
Lördag 11 december kl 19.30 Linköping Konsert & Kongress  (Backenroth på bas, LaGaylia inte med)
Måndag 13 december kl 19.30 Malmö Konserthus  (Andersson på bas)
Tisdag 14 december kl 19.00 Göteborgs Konserthus  (Andersson på bas, Rigmor inte med)

Knyckt ut programbladet:

Legenden Toots Thielemans är född i Bryssel 1922 och är hela 88 år gammal! Han är i dag förmodligen den enda av de stora  jazzlegenderna som fortfarande turnerar! Den karisma och glädje som Toots sprider är en upplevelse som är mycket stor! Det riktigt lyser om honom! Dessutom är han levande jazzhistoria! I hans prästbetyg står namnet Jean Baptiste!
Toots var den som på allvar började med munspelsjazz och är instrumentets störste utövare. Han började spela då han var 17. Först blev han känd som gitarrist, mycket påverkad av Django Reinhardt.
Toots gjorde sitt första gästspel i USA redan strax efter världskriget 1947!
På den stora  jazzfestivalen i Paris 1949 delade han scen med Charlie Parker en festival som också betydde det internationella genombrottet för svensk jazz med medverkan av Arne Domnérus, Putte Wickman samt vår stora sångerska Alice Babs!
Toots har medverkat i många av jazzens största band:

1950 turnerade Toots med Benny Goodmans sextett
1953 spelade han med George Shearings kvintett.
Det var under den perioden då han ingick i Shearings band som han började med sin fantastiskt utsökta vissling!
Toots stora hit kom till 1961: ”Bluesette”
Tage Danielsson hade ett finger med vid namngivandet av denna klassiker! Toots har spelat med de allra största giganterna inom jazzen: Bill Evans, Benny Goodman, Quincy Jones,  Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald.  Samtliga har avgudat honom.

Det finns troligtvis ingen musiker som vunnit så många omröstningar i jazzvärlden som Toots (t.ex.Down Beat)

Kan nämnas att Toots har adlats i Belgien och tituleras Baron.

Toots är svenskvän av format! Han talar alldeles utmärkt svenska. Att höra honom vid sina svenska framträdanden berätta om sina svenska vänner Tage Danielsson, Hasse Alfredsson, Monica Zeetterlund är en upplevelse bara det och då han sedan väver in Charlie Parker Quincy Jones Benny Goodman och alla de andra giganterna då känner man att man nästan kan röra vid jazzens kärna!

Toots turnerade i Svenska Folkparkerna och samarbetade med Hasse & Tage och Monica Zetterlund. Han skrev filmmusik till Beppe Wolgers ”Dunderklumpen”. Toots var en av Putte Wickmans absoluta favoriter.

”Toots är och förblir världens största jazzmusiker alla kategorier” (Quincy Jones)


Toots är en stor publikfavorit, skämtare och en sann speleman med sitt fenomenala harmonikunnande.


Toots turnerade i Sverige-Norge med Claes Crona trio i tvåomgångar 2004.  Han var också  med vid Winterswing konserterna i Stockholm-Uppsala-Malmö 2009.


Till sist en liten historia som lär vara sann:

Toots då han skulle bosätta sig i New York och skaffa sig en lägenhet. Han besöker då en bank för att få låna pengar till köpet. Bankmannen frågar: Vad gör Ni mr Thielemans? Jag spelar gitarr! Men gör Ni ingenting mer? Jo jag spelar munspel! Ja men kanske någonting annat? Jo jag visslar också!