Contemporary Bebop Quintet i Aneby

CBQ

 Gruppnamnet brukade tidigare förkortas CBQ, men uttyddes inledningsvis som Christer Boustedt Quintet. När Boustedt avled 1986 valde musikerna att låta gruppen leva vidare, men sålunda med en ny uttolkning av förkortningen.

Några i gruppen har varit med länge, Ivar Lindell och Gilbert Matthews kanske ända från starten som Boustedts kvintett. En grupp med en historia och erfarenhet av att spela ihop under längre tid.

 I tisdags i Aneby konserthus bjöd man på en trevlig mix av klassiker från bland andra Golson, Monk, Thad Jones, Tadd Dameron. Plus några ballader ur evergreen-boken, samt naturligtvis några kompositioner av gruppens medlemmar.

 Av de senare så spelades en fin blues skriven av Bosse Broberg och tillägnad Lasse O’Månsson, O’s bloos. En låt som slutade på ett något udda sätt. Lät klart som en bugning till humoristen och ”TV-skägget” Lasse O’.

Monks Four in one tolkades fint, med inspirerat spel av speciellt Göran Strandberg vid pianot. Den senare glänste även i vackra balladen You don’t know what love is (till you learn the meaning of the blues). Goda soloinsatser från de båda blåsarna, men de var inte lika sprudlande spelglada som Strandberg.

 Så alldeles nutida var kanske inte den bop kvintetten presenterade, utan mer en hyllning till ett klassiskt 50- och delvis 60-tal. Dock musik av det slag som publiken i Aneby brukar uppskatta. Så var det även i tisdags och de som stannade hemma med hänvisning till snödrev och halka missade en trevlig konsert.

 Denna inleddes av elever från Lunnevads folkhögskola i Vikingstad, där basen trakterades av bygdens son Hannes Jonsson. Som vanligt fanns en oräddhet och glädje över att framträda i spelet från dessa unga musiker. Hoppas de kommer åter så det finns möjlighet att följa vidare utveckling!

 Text: Jan Strand
Foto: Göran Engström

Aneby jazzklubb, Konserthuset i Aneby 19 mars 2013.

Hakkapellitta Quintet: Elever från Lunnevads folkhögskola.

Contemporary bebop quintet: Bosse Broberg tp, Stefan Isaksson ts, Göran Strandberg p, Ivar Lindell b, Gilbert Matthews dr.