Copenhagen Jazz Festival 2012 – musik på gator och torg.

 Vinjett

OJ:s Lasse Seger, assisterad av Stig Linderoth, berättar från Köpenhamns Jazzfestival.

Bild1

Som på beställning dyker Orkesterjournalens Patrik Sandberg upp vid Hovedbanegården på en risig och rostig damhoj. Cykel är ett mycket bra färdsätt på CJF med fina cykelbanor och danska bilisters mycket hänsynsfulla sätt mot cyklister. Patrik är på väg till Islands Brygge för att höra svenska LED, som spelar fri/avantgardistisk musik. Vi har just anlänt och har ännu inga skandaler att rapportera.

 

 

Bild2


Med onda fötter redan från början traskar vi hoppfullt vidare. Säkert som ”amen i körka” finner vi Nulle & Verdensorkestret vid Vandkunsten kl 16.00. Som kuriosa kan nämnas att Nulle medverkat i den utmärkta SVT-serien ”Livshunger” med Christoffer Barnekow. Elith ”Nulle” Nykjær är mångsysslare – rekvisitör, manusförfattare, regissör samt musiker och bandet har blivit en institution i Danmark.

Vi fortsätter vår vandring eftersom det är alldeles fullknökat vid Vandkunsten. Dock hör vi lite av den svängiga musiken, med nye medlemmen Ole ”Fessor” Lindgreen.

Bild3

 

Bild 3. Jag börjar få hallucinationer om fotbad och längtar efter en stol med ryggstöd. Nästa anhalt i tradjazzens fotspår är Højbro Plads där en begeistrad och månghövdad publik avnjuter Doc Houlins New Orleans Band som gör sitt bästa för att påminna oss om Louis Armstrongs storhet.

Doc själv sjunger och trumpetar i den stores anda. Gruppen brukar också medverka på DFDS Canal tours vid Nyhavn. Visst ligger det en del i det numera klassiska Christer Boustedt-påståendet att ”alla danskar lirar dixie”!

Bild4

 

Bild 4 – 6. Ytterligare en bit på väg mot Toldboden och Pierre Dørges New Jungle Orchestra ligger Nyhavns Mideanker. Inga problem att hitta dit, eftersom låten Mardi Gras ledsagar oss. Par i alla åldrar hygger sig eller hänger sig åt dans i högst varierande stilarter.

Scenframträder gör ett internationellt band med mycket New Orleansstuk och musik av bl a Dr John. Kapellmästaren är från Tyskland och resten av orkestern kommer från bl a Norge, Australien och Danmark. Sverige representeras av vår egen Freddie John på trombon. Norbert Susemihl’s Joyful Gumbo kallar de sig. Dr Scholls produkter är inte inom räckhåll när vandringen fortsätter längs Bredgade, men nu är vi snart framme vid målet!

Bild5

Bild6


 Trötta men förväntansfulla kommer vi fram till Toldboden och spisar fish & chips. Kocken har nog aldrig varit i England eller Irland. Det sponsrande ölet Tuborg Classic finns ej. Vi får nöja oss med något annat, som smakar fönster. Under tiden soundcheckar New Jungle Orchestra tillsammans med legenden James Blood Ulmer. Nu kan vi äntligen ta av oss skorna och vänta på träsmaken, som kommer som ett brev på posten! Vedermödor – so what? Vad gör man inte för att ”släppa fram jazzen”. Visst var det väl 1100 konserter i år?

Bild7

Bild8