Copenhagen Jazz Festival lättar på förlåten

Lagom till en vårdag som denna då Köpenhamn visade upp sig i det bästa av väder passade Copenhagen Jazz Festival (CJF) på att avtäcka årets festivalaffisch och att presentera upphovsmannen bakom den.

Valet hade i år fallit på den internationellt kände musik- och porträttfotografen Sören Solkaer Starbird. Därmed blev också affischen för första gången fotografisk och dessutom utförd i två versioner. Den ena med trumslagaren Jakob Höyer som motiv och den andra med sångerskan Elena Setien.  I båda fallen har motiven bearbetats och bitvist upplösts för att tolka jazzens dynamik, friform och improvisation.

Som brukligt vid det här tillfället blev också några av årets festivalartister avslöjade.

Herbie Hancock, 70 år denna april, kommer med en ännu inte namngiven sextett för ett framträdande på Operan den 3 juli. En annan välkänd USA-artist är tenoristen Joshua Redman som medför en dubbeltrio för två kvällar på Copenhagen JazzHouse den 6 och 7 juli. Däremellan, den 5 juli, kommer den brasilianske superstjärnan Caetano Veloso till Det Kgl Teater.

CJFj som äger rum under perioden 2 till 11 julij utlovar som vanligt ett massivt pådrag av jazzmusik över hela Köpenhamn. Det kompletta programmet släpps i maj och vi återkommer naturligtvis med detaljerna.

Vädret var som sagt inledningsvis mycket vackert denna dag och soldyrkande människor fyllde trottoarserveringarna längs Nyhavn. På väg från CJF:s pressmöte snubblade passande nog era utsända vid en kajkant över en improviserad duokonsert med tenoristen Erik Hess och trummisen Janus Templeton, som här spelar bas.

Efter en stund och på väg till Metron passade vi på att besöka OJ:s samarbetspartner i JazzKlubben, JazzCup på Gothersgade. Vi blev båda nu rörande överens om att vi inte många gånger stött på ett jazzutbud av denna kaliber. OJ har definitivt här en partner av rang.