Copenhagen Jazz Festivalen: första dagen

L1001376

 Med förhandsinformation i form av appar, affischer, gratis programblad, ja, Gud vet allt, är CJF’s första dag 5 juli 2013 inne.

Skall vi ta bilen? Nix, för då kan vi inte smaka det sponsrande Tuborg Classic. Det blir buss och tåg tidigt för att hinna uppleva Street Parade med Orion Brass Band starta vid Højbro Plads. Efter en lysande fin minikonsert tågar bandet iväg Købmagergade, Gråbrødere Torv, Rundetårn och Nørreport.

Det är olika turer varje festivaldag. Du kan marschera med och lära dig om Wonderful Copenhagen, som nästan numera bortglömde Danny Kaye en gång sjöng om. Härligt att se så många jazzfans, men i Danmark är jazzen en självklarhet. Jag rekommenderar svenska jazzklubbar: Bjud in Orion Brass Band!

Vi får också höra The Spirit of New Orleans på Højbro Plads. Vädret är mycket fint och sittplats kan vi glömma. Vi hygger oss stående.

L1001381

Glass- och kaffesugna fortsätter vi och stegen går till Nyhavns Mindeanker där Anna Paulin Andersson, halvdansk jazzsångerska och dotter till Jack Andersson i Jazz´n Jacks, snart skall sjunga. Det kommer mycket folk och här är en skön soffa ledig. Samlare av tomma ölburkar blir en levande underhållning samt att en egendomlig och praktisk farkost kör upp framför oss.

L1001383

En man trotsar cykelförbudet runt scenen och sätter sig i en fåtölj fram på cykeln. Årets jazzfestivalcykel, den vill jag ha! Anna Paulin Band är i rätt miljö, och sjunger på danska fokuserande Grethe Ingmann. Dejligt!

Av med strumporna ty de fungerar dåligt med sandaler. Nu känns det skönt på vår väg till Israels Plads och Torvehallarne, som är en oas eller ett smultronställe. Kött, havets läckerheter, grönsaker, bröd, kryddor, choklad, pizzerior, tapasbar mm – allt i en färgstark mosaik så långt från våra stormarknader du kan komma. Där har en CJF en nyhet: Jazzonomiske upplevelser tillsammans med gastronomiska. Dvs det blir alltså konserter vid Torvehallarne med början 7/7. Jag ser fram emot det som ett starkt skäl för att återbesöka festivalen.

L1001384 3

Nu är det ett par timmar kvar till Charles Lloydkonserten på Statens Museum for Kunst. I Kongens Have hittar vi en skön soffa där ett rikt folkliv i form av picknickar och parkteater beskådas. Köpenhamn är en permanent Kulturhuvudstad med jazzen som ledstjärna, i alla fall under CJF.

Lasse Seger