Copenhagen Jazz Festival visade årets affisch

CPH Bild1

 Årets jazzfestival i Köpenhamn börjar vakna fär säsongen. OJ:s Lasse Seger åkte till Köpenhamn:

Jag kom till ett vårvindigt Köpenhamn när årets CJF-plakat släpptes i fredags eftermiddag på Statens Museum for Kunst.

 

För CJF är det en trevlig tradition att plakatet och programmet presenteras vid skilda tillfällen. Det görs alltid omsorgsfullt och högtidligt. Danskarna visar verkligen mycket stort intresse för dessa händelser.

AndersLaursenPresenterar

När plakatet presenterades fick vi också veta de feta namnen för sommarens festival: Charles Lloyd, Cassandra Wilson, Bill Frisell, Brandford Marsalis, Marcus Miller och Chick Corea m fl. Hela programmet presenteras i mitten av maj.

För min del har jazzen på gator, torg och caféer varit de i särklass största jazzupplevelserna i Köpenhamn. Jag tänker på t ex Tomas Frank, Bernt Rosengren, Christina von Bülow och New Jungle Orchestra. Jazzen är i Danmark mer utbredd och självklar än i Sverige, med andra ord är atmosfären för jazz är gynnsammare.

Affischen

 

Årets plakatkonstnär Søren Behncke signerade medan musikanter från Spacelab och Ibrahim Electric gav konsert. En lång kö ringlade till ölståndet. Där serverades Tuborg Classic, som är en av CJF’s huvudsponsorer. Det blev en angenäm eftermiddag i jazzens tecken, som inte bara pressen utan alla muséets besökare kunde njuta av.

 

Text & foto: Lasse Seger