Cornelia Nilsson prisad

Foto: Patrik Sandberg

Ronnie Gardiners pris The Swedish Drummer Deserving Wider Recognition (SDDWRA) 2019 går till 27-åriga trumslagaren Cornelia Nilsson. Under en prisceremoni på Fasching den 22 januari tilldelades Nilsson priset av Ronnie Gardiner. SDDWRA har delats ut sedan 1998 och ges till en lovande ung svensk trumslagare som förtjänar större uppmärksamhet, planen är att priset ska delas ut fram till år 2032 och prissumman är på 3 000 kronor.

Efter avslutade studier på Skurups folkhögskola och Högskolan för scen och musik i Göteborg har Cornelia Nilsson frilansat som trumslagare – hon har spelat med namn som Seamus Blake, Tim Hagans, Gabor Bolla, Kasper Tranberg, Jakob Bro, Tomas Franck, Mathias Landæus, Thomas Markusson, Mårten Lundgren och Kenny Barron.

Jazz/OrkesterJournalen var på plats på Fasching och träffade pristagaren.

Grattis, Cornelia!
– Tusen tack, det är verkligen jättekul att få uppmärksamhet för sitt musicerande. Jag har faktiskt inte känt till detta pris sedan tidigare.
Du är bosatt i Köpenhamn? Vad jobbar du med för tillfället och har du några nya projekt på gång?
– Jag bor i Köpenhamn sedan fyra år men jag spelar även mycket i Sverige. Ja, det är väldigt mycket just nu, förutom att jag giggar en hel del med Mathias Landæus Trio så ska vi spela in en skiva med poeten Daniel Boyacioglu. I början på mars turnerar jag runt hela Danmark i en musik- och teateruppsättning ”Driving Miles” som skrevs av Henning Mankell. På senare tid har jag har jag också spelat en hel del på trio med ungerska saxofonisten Gabor Bolla och basisten Anders Fjellstedt – explosiv jazz lite åt Ornette Coleman-hållet, som jag gärna vill utveckla.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.