Dagens crowdfunding-tips: skicka Beat Funktion på turné

Beat-Funktion-2010-Photo-Asa-Wicklen

Som OJ tidigare berättat planerar Beat Funktion för en USA-turné i november. Tio spelningar är bokade, från Chicago till San Francisco och det borde bara vara för de sju i bandet att räkna dagar och glädja sig. Skulle man tycka.

Men formaliteterna har blivit värre än väntat och dom kostar pengar. Nu vänder sig Beat Funktion till fans, vänner och intresserade i största allmänhet om ett bidrag till kostnaderna. Hör bara här:

Vägen till USA är stensatt med byråkrati, i synnerhet om man tänkt sig att jobba där och ännu mera så om man är musiker. Daniel Lantz, keyboardist i Beat Funktion, berättar:

– För att överhuvudtaget få ansöka om visum måste man ha minst fem spelningar bokade, och godkännandeprocessen i USA kan sedan ta mellan två och åtta veckor. Så har man gott om tid och minst fem klara bokningar är visumet inga problem ur ett rent tidsperspektiv.

– Men för ett relativt okänt band är det jättesvårt att få bokningar med långt varsel. Våra nödvändiga fem spelningar blev klara ganska sent, och därför hamnade vi i denna stressade situation.

För att få fart på ärendet måste bandet nu betala 1550 dollar för en påskyndad process.

Men för att göra saken ännu svårare för just musiker har kraven blivit skyhöga för att få en godkänd inbjudan. Man anser att gästande musiker potentiellt sett tar speltillfällen från amerikanska musiker, och man måste därför kvala in genom att uppfylla mycket höga krav på internationella meriter, extraordinär förmåga och en massa andra godtyckliga kriterier.

– För att lyckas med detta måste vi använda oss av en advokat som är specialist på visum för musiker och som kan göra en bra presentation av våra meriter. Hon tar 5000 dollar för att genomföra detta med denna tidspress, så det är mycket pengar vi får ligga ute med, och vi kommer inte tjäna någonting. Men utan advokatens hjälp har vi ingen chans.

Redan nu vill lokala tidningar boka intervjuer med oss samt radiostationer. Skivbolaget Concord har visat intresse för bandets listplaceringar och vill ha ett samtal med oss längre fram. Vem vet var det leder?

Vi kommer inte tjäna något, tvärtom: vi kommer att betala två månadslöner för att spela i tio dagar. Vi har fått lite stöd men det räcker inte på långa vägar.

Nu uppmanar alltså Daniel Lantz alla som vill ge Beat Funktions karriär en puff i rätt riktining att hjälpa till att täcka kostnaderna. 

Den som bidrar med 500 kronor får en valfri, signerad Beat Funktion-platta, en tusenlapp innebär för givaren två skivor plus fri entré till releasekonserten för nästa skiva på Fasching 28 maj. Betala till bankgiro 445-1795 och glöm inte namn och adress!