Dags att fira International Jazz Day även i Sverige?

Den internationella jazzdagen International Jazz Day infaller den 30 april varje år. Den inrättades 2011 av Unesco och har som syfte att ”framhäva jazzen och dess diplomatiska roll i att förena människor från jordklotets alla hörn”. Varje år är en specifik stad värdstad för International Jazz Day och i år tillföll den äran Kapstaden. Nu uppmanar Riksförbundet Svensk Jazz genom verksamhetsledaren Karin Inde verksamma inom jazzfältet att hänga på firandet av International Jazz Day här hemma i Sverige.

– Det har länge varit en snackis mellan aktörer inom jazzklubbarna att man borde initiera ett samlat grepp för att synliggöra jazzen även här i Sverige på International Jazz Day, säger Inde.
– International Jazz Day har tidigare år inte märkts så mycket av här i Sverige – firandet av den har alltid kommit lite i skymundan eftersom den äger rum på Valborgsmässoafton. Vi ser det istället som en möjlighet, varför inte ta tillfället i akt när folk redan är ute vid brasan – låt oss ta jazzen till brasan! Vi erbjuder och uppmanar nu landets alla arrangörer, klubbar och andra jazzaktörer att genom våra plattformar synliggöra svensk jazz. Vi tar även på oss att samla in alla bilder och filmer från själva jazzdagen och sprida på en svensk samlingssida och på International Jazz Days hemsida jazzday.com. Allt för att lyfta fram den svenska jazzen. Vi är övertygande om att Sveriges insatser kommer stå ut ordentligt.

Anmälan av bidrag görs på Svensk Jazz hemsida svenskjazz.se. Deadline är satt till den 28 februari.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.