Daniel Karlsson, Göran Wallen och Birgit Lindberg prisade under Jazzfesten i Västerås

I helgen delade Jazzriksförbundet ut sina tre årliga utmärkelser under Jazzfesten i Västerås till personer som gjort särskilt viktiga insatser för jazzen.

Årets mottagare är pianisten och kompositören Daniel Karlsson (Jazzkannan), författaren och jazzentreprenören Göran Wallen (Basisten) och pianisten Birgit Lindberg (Lifetime Achievement).

Jazzkannan delas ut för nydanande insatser inom jazzmusiken och består av en specialdesignad jazzkanna. Daniel Karlsson tilldelas priset för att ”han har en sällsynt förmåga att förgylla de musikaliska sammanhang han är en del av, och att inspirera och få sina medmusiker att spela på topp. Han rör sig lika hemtamt i jazztraditionen som i sin samtid och trakterar elpianon och syntar med samma självklarhet som en konsertflygel, alltid med en stark personlig röst och en nyfikenhet att utforska nya ljudvärldar”.

Basisten, en skulptur av konstnären Göran Hazelius, tilldelas en person som gjort jazzen och riksförbundet stora tjänster – inte nödvändigtvis genom att spela utan att genom organisatoriskt eller annat arbete ha främjat jazzens utveckling och utbredning.

Göran Wallen tilldelas priset bland annat för att han sedan början av 90-talet tillhört en av Stockholms mest entusiastiska jazzentreprenörer som författare till boken Arne Domnerus Tidsbilder samt hans arbete som arrangör för flera betydande konserter och jazzkonferenser.

Jazzriksförbundets hederspris Lifetime Achievement delas ut för livslång insats i jazzens tjänst och är från och med i år ett specialtryck av konstnären Jenny Svenberg Bunnel. Birgit Lindberg får priset för att ”hennes pianospel har en musikalitet, tydlighet och ett lugn som är sällsynt och för att hon är en selektiv tonväljare – en historieberättare – ärlig mot sig själv och ofta med själva livet som bärande faktor”.

Läs hela motiveringarna på Svensk Jazz hemsida här: https://svenskjazz.se/basisten-jazzkannan-och-lifetime-achievement-gar-till/

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.