David Stener tilldelas 2023 års Jan Wallanderpris

Text & Foto: Patrik Sandberg

David Stener (född 1998) tilldelas 2023 års Jan Wallanderpris. Prisceremonin ägde rum i Kungasalen på KMH i Stockholm.

Han läser kandidatprogrammet i jazz och tar sin examen under våren.

Stener får nu under åtta år använda en förstklassig flygel, tillverkad av Steinway & Sons i Hamburg .Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjlighet att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass. En internationell jury, i år bestående av de framstående pianisterna Bobo Stenson och Nathalie Loriers samt Staffan Scheja, professor i piano vid KMH, utsåg David Stener till vinnare utifrån hans framförande av bland annat Darn that dream skriven av Jimmy Van Heusen.

David Stener utses med motiveringen: ”För ett naturligt och moget spel, samt med en underbar känsla för harmonik och ett enastående improvisationsflöde tilldelas pianisten David Stener 2023 års Jan Wallanderpris.

-Det känns jättekul att bli mottagare av detta fina pris. Första gången jag hörde talas om Jan Wallanderpriset var faktiskt när pianisten Joel Lyssarides vann det för 2014. Nu har jag fått möjlighet att provspela på flygeln och wow! Den känns så himla bra.

Förebilder?Min favoritpianist är Brad Mehldau. Han och hans trio spelar på ett väldigt öppet och lekfullt sätt, deras sätt att experimentera med time får musiken att kännas flytande och det försöker jag inspireras av i mitt eget spelande, säger David Stener.

-David Stener är en underbar pianist som besitter en fantastisk kreativitet. Jag hoppas att han kommer få fina förutsättningar att utveckla sitt spel på Steinwayflygeln, säger Staffan Scheja.

I sitt examensarbete har han fördjupat sig i Broadwaymusikalernas harmoniska språk. Genom att komponera egna verk vill han skildra musik som besitter element från både jazz och musikalvärlden.

– Att det i priset även ingår en replokal i centrala Stockholm, tycker jag är så otroligt lyxigt!

Vad är dina planer efter din examen?

-Jag har inga specifika planer, men jag kommer försöka spela ute i Stockholm så mycket jag kan! Jag kommer fortsätta spela med min trio: Malte Wibell trummor och Olle Lannér Risenfors bas och även med andra konstellationer på Stockholms jazzklubbar. Jag hoppas även på att jobba vidare med mitt komponerande och hoppas på att så småningom släppa ett album med egenskriven musik.

Jan Wallanderpriset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande Jan Wallander och är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH. Priset ger unga talanger från musikhögskolorna i Sverige möjligheten att under en längre tid kunna spela på förnämliga instrument.

Patrik Sandberg

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(13) { [0]=> int(54787) [1]=> int(54715) [2]=> int(54731) [3]=> int(54968) [4]=> int(50803) [5]=> int(54790) [6]=> int(51323) [7]=> int(54639) [8]=> int(54382) [9]=> int(54878) [10]=> int(54735) [11]=> int(54880) [12]=> int(54566) }