David Wilczewski död

Saxofonisten David Wilzcewski som föddes 1953 har gått bort efter att ha varit sjuk länge. ”Jag jobbar instinktivt och kan inte spela något jag inte känner förr. Det måste finnas en känsla, vare sig det är enkelt eller komplicerat”, berättade ha för OJ (nr. 7-8/) i en porträttintervju 2006.

Han föddes i Boston, USA, och började spela i amatörorkestrar sedan han börjat på New England Conservatory of Music.

Tillsammans med bland andra gitarristerna Mike Stern och Dean Brown var han med om att bilda fusionbandet Vital Information som så småningom gjorde fyra storsäljande skivor.

Han fick upp ögonen för nordisk jazz när han hört bland andra Jan Garbarek. När han sedan träffade en svensk kvinna från vokalgruppen the Real Group, löste han enkel biljett till Sverige.

Han har medverkat på cirka 200 skivor i de mest skilda sammanhang, såväl pop som jazz (det var han som spelade solot i Lisa Nilsson ”Himlen Runt Hörnet”).

David tyckte att han var ”en dålig marknadsförare av mig själv”. Wilczewskis ”Room in the clouds” (Opus 3) kom ut 2006, den sista i eget namn. ”En cd med mycken värme och genuin musikglädje”, skrev Ulf Thelander i OJ 4/2006 om skivan, där bland andra Max Schulz (g), Torbjörn Zetterberg (b) och Magnus Persson (perc) är med.

Han har turnerat med Max Schultz, spelat med Bobo Stenson och varit med i Ann-Sofie Söderqvists ”Composer’s Big Fun”, för att nämna några få sammanhang. På Skeppsholmsfestivalen gjorde han ett framträdande med Herbie Hancock i slutet av åttiotalet.

Han bodde i Stockholm under 25 år, fram till sin död.

Många anser att Wilczewski var en musiker som förtjänade mer uppmärksamhet, än den han faktiskt fick.