Den allra sista Rikskonserten – men Jazz i Sverige lever vidare

rikskonserter_closed_2
Fredagen 26 november strax före kl 21 lokal tid
klev musikerna i Samuel Hällkvist Center av scen på The Jazz Bar i Edinburgh. Med det var den allra sista konserten i Rikskonserters regi slut och en dryga 40-årig epok för alltid över.

Att Rikskonserter går i graven innebär, bland mycket annat, också slutpunkten för satsningarna Jazz from Sweden.. Under mer än fem år har Rikskonserter samarbetat med den skotska jazzorganisationen Assembly Direct i projektet Jazz from Sweden och presenterat svensk jazz på bred front i Skottland och övriga Storbritannien. Bland artisterna som återkommande gett konserter eller framträtt på festivaler i städer som Glasgow, Aberdeen och Edinburgh hör Esbjörn Svensson Trio och Viktoria Tolstoy.

Det är en enorm förlust att Rikskonserter läggs ned, säger Roger Spence från Assembly Direct till SR:s Mitt i Musiken. Det musiker behöver mer än något annat är att spela inför publik. Då utvecklas musiken, och med det får publiken bättre valuta för sina pengar. Att skrota en nationell organisation som så väl har gett musiker, inom rad genrer, just de här förutsättningarna, nationellt och internationellt, är inget annat än ren kapitalförstörelse.

Utmärkelsen Jazz i Sverige har varit ett samarbete mellan Rikskonserter och Caprice Records och har delats ut årligen sedan 1972. Den innebär att en artist eller grupp har gjort en skiva och sedan lanserats i Sverige och utomlands av Rikskonserter. Den allra sista Årets Jazz i Sverige-artisten i denna regi, Samuel Hällkvist Center, har under 2010 gett inte mindre 35 konserter i tio länder, förutom i Skottland och Sverige också i länder som USA, Tjeckien och Grekland.

Men trots att Riksonserter försvinner så har det ljusnat igen för Jazz i Sverige. Svenska Jazzriksförbundet har fått 700 000 kr från Kulturrådet för ”genomförande och utveckling av utmärkelsen Jazz i Sverige”. Utgångspunkten i ansökan har varit att tona ner lanseringen av en speciell grupp, och den därtill kopplade skivinspelningen. I stället vill man lägga fokus på att lansera jazzen.

magnusthuvesson_smal

– Det är ju liksom ett nytt musiklandskap som är mycket osäkert, och där ville vi – Svenska Jazzriksförbundet – kliva fram och ta ett större ansvar, och då var att ansöka om att ta över Jazz i Sverige ett sådant steg, säger förbundssekreteraren Magnus Thuvesson till Mitt i Musiken.

Efter 2011 hoppas Jazzriksförbundet på pengar från den med spänning och ovisshet emotsedda Musikplattformen, på det kommande Statens Musikverk.

– Jazzriksförbundet eller andra genreorganisationer har ju inga lösa pengar till sådana här projekt. Därför är det väldigt viktigt att den här nya musikplattformen ska kunna ägna sig åt klingande projekt framöver. Det är vad vi hoppas på för 2012, säger Magnus Thuvesson.

Läs och lyssna mer på Mitt i Musiken och Svenska Jazzriksförbundet.