Detaljrikt, lekfullt och flerdimensionellt med Mining på Fasching

Foto: Leo Ahmed

Mining, Fasching, Stockholm Jazz Festival, 18 oktober 2021.

Pianisten, kompostitören  Mattias Risbergs bandformation Mining kom till efter deras debutspelning sommaren 2018 ägde rum i en nedlagd gruva i hjärtat av Bergslagen när sviten med samma namn hade premiär. Det stjärnstarka bandet består av förutom Risberg själv på klaviaturer, text och komposition av flera av landets absolut främsta musiker inom impro, jazz, nutida konstmusik och artrock; Josefin Runsteen fiol, marimba, Fredrik Ljungkvist träblås, Jon Fält trummor, Dan Berglund bas, David Stackenäs gitarr och Jennie Abrahamsson sång. Till denna spelning var ensemblen utökad med Sten Sandell, elektronik och röst, Per ”Texas” Johansson träblås, Eva Lindal fiol och Stina Hellberg Agback harpa.

Mining har släppt två album, ett tredje som bildar den avlutadende delen i trilogin är inspelad och släpps inom kort. Sviten kallar Risberg själv ”en poetisk betraktelse av gruvdriften i människan, bergslagen och världen.” Mer poesi än prosa alltså, ingen ”handling” i den bemärkelsen mer än att människan gräver både i jorden och i sig själv för att ”hitta guld”. Detta gäller för alla tre delar i trilogin. Risberg står som ensam kompositör men alla i bandet sätter sin personliga färg och ton på musiken.

I första set framfördes hela sista, avslutande delen i trilogin och i andra set material från albumen Live in Stripa och Zauberberg (Kullen Reko). Intrikata kompositioner blandas med spontana infall, uttrycket är bångstyrigt. lekfullt och ödmjukt om vartannat. Även om inspiration hämtas från 70-talets prog-rock, konstmusik och brittisk 60-tals jazz med namn som Magma, King Crimson, Nucleus, Soft Machine, Frank Zappa och tonsättare som Henry Cowell, Charles Ives så skapar man en profilerad framtoning som känns samtida och framåtblickande. Abrahamssons omfångsrika Kate Bush-lika röst är ofta en central del av musiken och faller i perfekt samklang med ensemblen. Gränsen mellan det improviserade och komponerade är hårfint, stora öppna spelytor skapas i denna detaljrika och flerdimensionella musik. En av festivalens absoluta höjdpunkter.
Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.