Doug Raney 1956–2016

Doug
Doug Raney. Foto: Lasse Seger

Doug Raney föddes 1956 i New York och kom till Europa som 21-åring tillsammans med sin far den legendariske gitarristen Jimmy Raney (1927-95). Efter en kort tid i Holland bosatte Doug Raney sig i Köpenhamn 1977. Han gav ut två skivor tillsammans med sin far, Stolen Moments och Duets (Steeplechase). Han etablerade sig, gifte sig, fick barn och blev en i den koloni av amerikanska jazzmusiker som då bodde i Köpenhamn: saxofonisten Dexter Gordon, trummisen Billy Hart och pianisterna Horace Parlan, Kenny Drew samt Duke Jordan. Andra medmusikanter var trumpetaren Chet Baker, saxofonisterna Bernt Rosengren, Thomas Frank, basisterna Hugo Rasmussen, Jesper Lundgaard och Nils Henning Ørsted Pedersen. Det blev bortåt 20 skivor företrädesvis på Steeplechase.

I OrkesterJournalen 12/2001 intervjuas Raney av Andreas Holmqvist som berättar:

”Jag träffar Doug Raney på en Mats Ronander-konsert på lilla musikpuben Drop Inn mitt i stan. Han är där av en händelse; han har gått dit för att ta en öl eftersom det ställe han först tänkte gå på var stängt. Doug upptäcker att han känner de två gitarristerna i bandet sen tidigare och de bjuder upp honom på scenen för att spela en låt. Han får en röd elgitarr om halsen – i en axelrem som är så lång att instrumentet verkar hänga nere vid knäna. Plötsligt förändras atmosfären i rummet radikalt. I stället för den ganska jämntjocka, maskinmässiga blues som dittills präglat kvällen, fylls luften av mjuka bebopfraser. Konserten får ett lyft, även om Doug Raney själv inte verkar nöjd med resultatet. (Efteråt säger han att det var svårt att spela med denna ’Chuck Berry-fattning’.)”

Jag fotograferade Doug Raney en höstruskig dag 2001 i Kongens Have (nära Jazz Cup) just för ovanstående OJ-artikel. Tydligen gillade Doug bilderna för att tio år senare ville han – till min glädje – ha dem på sin nya hemsida.

Snart är det dags för en ny Copenhagen Jazz Festival. Trist nog får vi inte höra Doug Raney då. Förhoppningsvis jammar han med från ett moln ”ovan there”!

Lasse Seger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.