Dramatik i Cordoba för Magnus Lindgren & Co

 

Magnus Lindgren rånad och beskjuten.
Knappast en solskenshistoria, även om allt slutade väl.

Det hände när Magnus Lindgren och hans band Batucada turnerade i Argentina i januari…

En videosnutt skulle spelas in och delar av bandet begav sig till ett slumområde i Argentinas andra stad, Cordoba. Historien blir inte sämre av att området heter översatt till svenska ”Blod och sol”.

När de förbereder sig för inspelningen kommer en äldre man fram och säger något de inte riktigt förstår. I efterhand förstod Magnus att mannen varnade dem från att uppehålla sig där.

De förberedde sig för inspelningen inför några nyfikna blickar.

– Då dyker det upp en kille som ber oss hålla käften. Detta är ett rån, säger han och tar fram en kniv och en pistol, berättar Magnus. Samtidigt dyker det upp fyra kumpaner som omringar oss.

lindgren_cordoba_1.jpg
Den misstänkte rånaren stiger in i bilden  (Foto: Mikael Silkeberg)

Det var kamerorna, skötta av Mikael Silkeberg, som rånarna riktade in sig på. Vid tillfället höll basisten och bandmedlemmen Magnum Coltrane Price i en av kamerorna.

– Magnum höll kvar kameran. Då skjuter rånaren två skott mot Magnum, men pistolen klickar. Han skjuter å minst ett skott till på Mikael, men pistolen klickar igen. Då springer en av rånarna fram och rycker till sig min tenorsax, en Selmer från 1958, värd 50 000 kronor.

Polisen kontaktades och en vän till Magnus, med rötter i Cordoba, skickade ut massor av mejl om händelsen. Även lokalradion gjorde inslag.

En vecka senare, när Magnus åkt till Brasilien för att spela och skriva musik, tog rånarna kontakt med de argentinska vännerna – slagverkaren Liliana Zavalas pappa Diego Sr och bror Diego  – och begärde 2 000 dollar för saxofonen. De ville träffas på samma ställe, men det ville naturligtvis inte Magnus.

Ytterligare en vecka senare fick vännerna kontakt med rånarna. Saxofonen var svår att bli av med, så priset sjönk. Nu ville de ha 4 000 pesos (8 000 SEK). Saxofonens serienummer bekräftades. De stämde möte på en bilverkstad för att göra upp affären. Beväpnade med kniv och pistol, mötte vännerna rånaren och erbjöd sig att betala 1 300 pesos (2 600 SEK).

Vilket accepterades. Magnus åkte så småningom tillbaka till Cordoba från Brasilien.

–Saxofonen var helt intakt. Det var en obeskrivlig upplevelse. Jag kysste saxofonen, berättar Magnus. Jag var helt saxofonabstinent!

lindgren_cordoba_2.jpg
Magnus LIndgren och Henri Selmer – together again!  (Foto: LIliana Zavala)

Så Magnus Lindgrens råd till kollegor som ibland känner sig trötta på att spela:

–Lås in ditt instrument i en månad, så får du veta hur det känns.

Väl hemkomna upptäckte gruppen den person de identifierar som rånaren på en stillbild som Mikael Silkeberg tagit under förberedelserna för inspelningen.

Men det var inte bara dramatik på Batucada Jazz sydamerikanska resa – en vidoedagbokssnutt finns under  OJ:s YouTube-klipp, och på YouTube finns lfer.