Duokonserter på Atlantis

Text: Anna Wallentin Illustration: Jenny Svenberg Bunnel

Det är trångt på klubben, värmen stiger och saxofonisten närmar sig kulmen på ett crescendo. Trumpetaren ler med instrumentet i hand och stockar rör över spända skinn. Det dricks öl och mitt emellan borden sitter en kvinna, uppmärksamt iakttagande musikerna på scen. Framför henne ligger ett ark. Pennans raspande hörs inte, det är för ljudligt härinne. Men formen följer musikens minsta rörelse.

Jenny Svenberg Bunnel, illustratören som sätter svensk jazz på papper, arrangerar nu en jazzdag med fem duo-konserter på Atlantis Studios under Stockholm Jazzfestival.

Datumet är fredagen 21 oktober.

Berätta, hur kom du på idén och hur tänkte du kring urvalet av musiker?

-För två år sedan gjorde vi en liknande grej på Petsounds lilla filial på Katarina Bangata. Det var mitt i pandemin och fanns bara ett litet utbud av konserter. Konceptet var då tolv personer i publiken med fem duokonserter utspridda över en hel vecka. Det var ett trevligt format. Och så hade jag målningar på framlidna musiker på väggarna. Vi sålde slut direkt. Det blev superfint och musikerna var verkligen glada.

Under förra årets jazzfestival hade hon istället utställning på Glenn Miller, men önskade i år göra något större igen.

-Ja, och Atlantis var på. Musikerna spelar ju in där annars, det är deras arbetsrum. Och nu kommer det alltså publik dit och sessionerna blir live, det är något helt annat. Det ska också finnas målningar på väggarna, såklart.

Upplägget är alltså fem konserter på en dag och varje session blir 35-40 minuter lång. Några av musikerna kommer inte att ha repat annat än muntligen eller via mejl innan.

-Angående urvalet gick det till så att jag frågade de musiker jag visste att jag ville ha med vilka de önskade spela med, och så föll det sig på det här viset. Och några har jag parat ihop efter eget huvud, såsom Lisa och Henning Ullén. De möts för första gången på varsin flygel. Oerhört spännande. Sedan är det också roligt att de flyglar som det spelas på är dels Esbjörn Svenssons, dels den Benny Andersson spelade in Dancing Queen på… Det är alltså fina instrument med gamla anor.

De som möts är:

11.00: Niklas Fernqvist, kontrabas  och Tobias Wiklund, kornett

13.00: Henning Ullén, piano och Lisa Ullén, piano

15.00: Anna Lund, trummor och Lisen Rylander, saxofon

17.00: Karin Johansson, piano och Vilhelm Bromander, kontrabas

19.00: Joakim Milder, saxofon och Britta Virves, piano

Festivalerbjudande för tidningen JAZZ prenumeranter: Gå 2 för 1 på en duo-konsert. Fredag 21/10 på Atlantis Studios.

Mejla jsb.artmusic@gmail.com för att få tillgång till rabattkod.

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54790) [2]=> int(54787) [3]=> int(54731) [4]=> int(54382) [5]=> int(54541) [6]=> int(51323) [7]=> int(54735) [8]=> int(54707) [9]=> int(54715) [10]=> int(50803) [11]=> int(54566) }