Egypten, Brasilen och Sydafrika knutpunkter på årets upplaga av Jazzfest Berlin

Jazzfest Berlin 2021: Scenes of Now

Efter en uteslutande digital New York-Berlin-upplaga under det första året av pandemin, spårar Jazzfest Berlin 2021 den improviserade musikens vägar till ytterligare tre kulturella knutpunkter: Kairo (Egypten), Sao Paulo (Brasilien) och Johannesburg (Sydafrika).

Nadin Deventer är fortsatt festivalens konstnärliga ledare, festivalen pågår mellan den 4:e november och den 7:e november. Tillsammans med lokala kuratorer i respektive stad har festivalteamet i år utvecklat ett mångsidigt program med både förproducerade konserter och livekonserter  som visar upp innovationskraften och samhörigheten med tvärvetenskapligt experimenterande av respektive kreativa musikscener såväl som de specifika platser de upptar i mellan en global jazzkanon och den egna regionens rika musikaliska arv. Under flera månaders kontinuerligt utbyte ihop med medkuratorerna – Maurice Louca för Kairo, Juliano Gentile och Manoela Wright för São Paulo och Jess White för Johannesburg – blev det mer och mer uppenbart att det trots den kulturella och geografiska skillnaden fanns en gemensam utgångspunkt: alla tre städerna är stadskärnor som myllrar av kreativitet mitt i postkoloniala samhällen, som omvärderar det komplexa förhållandet mellan globalisering och kulturarv, innovation och tradition, frigörelse och (åter)bekräftelse av flera kulturella rötter. – Dessa friktioner har inte bara bidragit till att forma det karakteristiska ljudet av var och en av städernas samtida improviserade musikscener, de har också öppnat upp specifika sätt att relatera till frågor om kulturell identitet och samhälle genom musik berättar Deventer.

Maurice Louca, Mariá Portugal och Nduduzo Makhathini är några från dessa regioner som kommer medverka live i Berlin. Men på grund av de rådande pandemirestriktioner som varierar från land till land så kan i Berlin flertalet  av dessa stadspartnerskap endast upplevas i form av videoverk och livestreamar. En speciellt skapad multiscreenmiljö i Betonhalle kommer att bli en brännande punkt för ett hybrid, decentraliserat festivalkoncept. Fyra skärmar som kan användas självständigt, som omger auditoriet på alla sidor, kommer att fungera som en kreativ spelplan för audiovisuella uppdrag från São Paulo – med bidrag från artister som Negro Leo och Quartabê – och som digitala fönster till liveevenemangen på Sognage i Johannesburg, där en rikt kontrasterande line-up av sydafrikanska musiker som Sibusile Xaba och Siya Makuzeni, kommer att spela inför en livepublik under festivalhelgen. Omväxlande med liveframträdanden på silent green i Berlin, kommer konserterna från Johannesburg att presenteras i Betonhalle och vice versa genom livesändning med flera kanaler. Bidrag från Kairo inkluderar premiären av ett filmprojekt av multiinstrumentalisten Nancy Mounir och ett videoverk av Philip Rizk i samarbete med musiker från Kairos experimentella scen, inklusive Nadah El Shazly.  Kairos experimentella scen samt konserterna från Johannesburg kommer att presenteras i Betonhalle genom livesändning med flera kanaler. Bidragen från Kairo inkluderar premiären av ett filmprojekt av multiinstrumentalisten Nancy Mounir och ett videoverk av Philip Rizk i samarbete med musiker från Kairos experimentella scen, inklusive Nadah El Shazly.

Ledande musikaliska röster inom avantgardet i New York och Berlin som Nate Wooley, Aki Takase, Susan Alcorn, Cymin Samawatie, Mary Halvorsen och Sylvie Courvoisier – återvänder till Berlins scen i ett brett liveprogram. Förutom Sognage i Johannesburg och ”silent green” i Berlin-Wedding, kommer det att genomföras livekonserter med publik på ytterligare två spelplatser som intar en speciell plats i Berlins kulturlandskap. På Kaiser-Wilhelm Memorial Church där Nate Wooleys ”Seven Storey Mountain”, Maria Faust & Sacrum Faceres ”Organ” och en soloorgelkonsert med Ståle Storløkken att upplevas.

På festivalens nya  spelarena: Pierre Boulez Saal där fokus på öppningskvällen – och flera gånger under festivalens gång –  att ligga på pianot. Bland de som kommer uppträda märks Bobo Stenson Trio med Anders Jormin och Jon Fält, Vijay Iyer Trio med Linda May Han Oh, Tyshawn Sorey. Slovenska pianisten Kaja Draksler i ett duomöte med Susana Santos Silva. På plats i Berlin är också Komasaxo (Jonas Kullhammar, Petter Eldh och Otis Sandsjö m fl.)

Detaljerat program här: https://www.berlinerfestspiele.de/en/jazzfest-berlin/programm/2021/gesamt/termine.html

Jazzfest Berlin Radio Edition kommer sända båda live samt de förinspelade konserterna.  Flera av konserterna livestreamas även på ARTE Concert och på festivalens egen onlineplattform Jazzfest Berlin On Demand: https://www.berlinerfestspiele.de/en/berliner-festspiele/on-demand/2021/jazzfest-berlin/uebersicht.html eller här : https://www.arte.tv/en/arte-concert/

Berlin Jazz Festival grundades 1964 och är en av de äldsta europeiska festivalerna med internationellt rykte. Känd som Berliner Jazztage fram till 1980 regisserades av Joachim-Ernst Berendt (1964-72), George Gruntz (1973-94), Albert Mangelsdorff (1995-2000), Nils Landgren (2001, 2008-11), John Corbett (2002). ), Peter Schulze (2003-07) och Bert Nogik (2012-14) ,  Richard Williams (2015-2017),  nuvarande artistiska ledaren Nadin Deventer  har lett festivalen sedan 2018.

Patrik Sandberg

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.