Swinggitarristen Eje Lyrefelt har avlidit

EjeLyrefelt_1939

 En av de verkliga veteranerna inom Eskilstunas jazzliv, gitarristen Eje Lyrefelt, har gått bort i en ålder av 92 år. Han växte upp i en familj där musiken stod högt i kurs och kom in i jazzen i sina sena tonår, när swingen hade blivit ungdomens musik.

Sitt första längre engagemang hade Eje Lyrefelt med Göhles Swing-Trio 1938 på Torshälla Stadskällare. Av stor betydelse för hans jazzmusicerande blev Eskilstunas egen saxofonlegend Nils ”Fisk-Lasse” Larsson, som visade Lyrefelt vägen in i jazzimprovisationens mysterier. De kom senare att spela tillsammans i en mängd olika sammanhang bland annat. i Swing Melodie, Erik Rapps orkester och Rune Larssons Radiosextett.

Lyrefelt var också en av de första i Sverige att elektrifiera sin gitarr i början av 1940-talet. Under samma decennium spelade han i flera revyer på Eskilstuna Teater och från mitten av årtiondet började han få många engagemang i dragspelsorkestrar, men fortsatte ändå vid sidan av att spela jazz. I mitten av 1960-talet spelade han i krogsvängen med en kvartett där amerikanske pianisten Jimmy Woode Sr ingick.

När Lyrefelt hade fyllt femtio utbildade han sig till musiklärare och var verksam som sådan i Västeråsområdet fram till sin pension. Som pensionär fortsatte han att vara aktiv som musiker i egna och andras orkestrar. Omkring mitten av 2000-talet spelade han swingjazz på duo med saxofonisten Stefan Wistrand och gjorde sin sista offentliga spelning för bara några år sedan.

I OJ:s januarinummer 2000 intervjuades Lyrefelt om tiden på 1930-talet när jazzdansmusikerna bildade sitt eget fackförbund. Han var en av de främsta källorna när det gällde utställningen ”Jazzen och dansorkestrarna i Eskilstuna – 1924-1969”, som visades på Eskilstuna stadsmuseum år 2005.

Stefan Wistrand