Elin, Ann-Sofi och Lena värmde i Huddinge

Hudding 2013 ElinLarssonGroup

Med nya albumet Growing Up i bagaget bjöd Elin Larsson Group (Kristian Persson trombon, Henrik Hallberg gitarr, Niklas Wennström bas och Johan Käck trummor) på en oförglömlig konsert, trots ihållande ösregn i Sjödalsparken i Huddinge.

 Elin Larsson gestaltar känslolägen och tankar på ett sätt som är ytterst medryckande och tilltalande, med en ekvilibrism som aldrig känns konstruerad eller tillkämpad, som bara formligen flödar ur hennes skicklighet och entusiasm.

ELG färgade den dryga timmes långa konserten med fantasifulla och uppfinningsrika arrangemang som gjorde att alla kom till sin rätt. Spelningen kännetecknades av ett animerat ensemblespel med klangfärg.

Materialet som framfördes var mestadels komponerat av Elin och hämtat från nya plattan, och började ofta balladlikt och förändrades ofta under vägen så att varje komposition innehöll flera känslolägen, från det mjuka till det aggressiva, från det finstämda till det råa. Musikerna i ELG har nu på ett tydligare sätt hittat sina roller i gruppen än tidigare.

Trumpetaren, kompositören och dirigenten Ann-Sofi Söderqvists dynamiska storband gav på en glödhet konsert som värmde upp i det kylslagna ovädret. Mesta materialet var hämtat från senaste skivan Point of view och komponerat av Söderqvist själv, men även material från kommande skivan framfördes. Eggande och genomarbetade arrangemang och en häftig klangbild karaktäriserade uppträdandet.

Hudding 2013 ASJO 2

En av många höjdpunkter kom i Queen of all gods med sångerskan Lena Swanberg.

Hudding 2013 ASJO

Den strukturerade och väl skrivna musiken gav utrymme för starka soloinpass av bland andra gitarristen Amadeo Nicoletti, Karin Hammar och Lisa Bodelius på tromboner, Robert Nordmark på tenorsax och trumpetaren Karl Olandersson. Trumdynamon Jonas Holgersson förstärkte också den jordnära grunden, nödvändig för ASJO i de ofta snirkliga kompositionerna.

Regnet avtog framåt kvällen och även publikhavet tilltog inför den avslutande konserten med Degerfors stolthet, trombonisten och sångaren Nils Landgren och hans Funk Unit. Nisse & Co bjöd på en fullödig konsert med företrädesvis hårdputtrande och stöddig jazzfunk av bästa märke.

Till de avslutande tonerna från Nisses röda trombon i Quincy Jones Stuff Like That kunde man glatt konstatera att festivalledningen för Huddinge Jazz även i år lyckats komponera ihop ett brett och spännande program som lyckades locka olika åldrar till Sjödalsparken.

Patrik Sandberg

Huddinge Jazz & Blues 31/5 – 1/6

Elin Larsson Group, ASJO, Nils Landgren Funk Unit