Elise Einarsdotter och Alexander Lövmark årets Monica Zetterlund-stipendiater.

Foto: Isabelle Minou
Foto: Ralf Rosenberg

Pianisten och kompositören Elise Einarsdotter samt sångaren Alexander Lövmark är utsedda till 2021 års Monica Zetterlund-stipendiater.

Elise Einarsdotter tilldelas priset för att hon ”varit en betydande inspiratör där engagemanget, experimentlustan, kreativiten och initiativrikedomen varit nyckelorden. Samt för att hennes musikaliska formuleringskonst och tekniska briljans som satt djupa avtryck hos generationer av musiker. För att hon är och varit en urkraft”.
Prissumman är på 60 000 kronor.

Alexander Lövmark tilldelas priset för ”sin virtuositet och närvaro, för att hans intuitiva, avspända musikaliska flöde är så naturligt och självklart. Samt för hans ständiga lust till nyskapande och för sin hänförande genuina sångteknik”.
Prissumman är på 40 000 kronor.

I prispresentationerna skriver de att Alexander Lövmark har sökt sig till många olika och brokiga sammanhang som alla utvecklat honom, på skilda
sätt; ofta som solist, men även som medlem i exemmpelvis Tira Vento och vokalensemblen Stockholm Voices.  2017 vann han 1:a pris i Montreux Jazz Voices Competition, året därpå fick han uppträda på Montreux Jazz Festival.
Elise Einarsdotter har hörts i banbrytande gruppen Tintomara, ett betydelsefullt band som visade vägen för många kvinnliga musiker; hennes egna Elise Einarsdotter
Ensemble eller i solistrollen. Hon har samarbetat med och komponerat för körer och orkestrar; ofta med livskamraten pianisten Olle Steinholtz vid sin sida.

Vad har Monica Zetterlund betytt för dig?

Alexander: -Monica Zetterlund har gett mig många starka musikaliska upplevelser genom åren. Det finns mycket i hennes sång som jag försöker lära av. Hennes släpiga och dröjande tajming, sättet hon smakar på orden och hennes själfulla intonering är bara några exempel! Bortsett från hennes sång och all den fina musik hon har gjort imponeras jag och försöker lära av Monicas balans av allvaret och lek i hur hon sjöng och levde.
Elise: -Hennes tilltal, hennes frasering och hennes förmåga att ha ett absolut eget och personligt uttryck, och samtidigt vara helt internationell, har alltid gjort och gör ett stort intryck på mig. Och hennes diktion, den är så snygg och raffinerad, oavsett om det är på svenska eller engelska. Monica Zetterlund satte också standarden för vad det är att ta en svensk visa och tolka den till sjungen jazz. Underbart.
Hur ser spelhösten ut?

Alexander: -Det känns extra kul att få detta stipendium just nu då jag är i slutskedet av arbetet med en ny liveskiva (Alexander Lövmark live at Unity
Jazz med Calle Bagge/Adam Ross/Arvid Jullander/ Axel Mårdsjö) som släpps inom ett halvår. Det är märkligt nog min första skiva med jazzstandards, vilket ju är mitt favorithörn på jazzkartan, och det känns superkul! Ser fram emot att komma ut och spela med bandet nästa vår!
Elise: -11 september, gästar jag och min musik GUBB,  – ungdomsstorbandet i Gävle –  på Sandvikens BIG BANG. Deras ledare Göran Berencreutz har skrivit enormt fina arrangemang på mina låtar. 10 oktober och 21 november blir det Elises Salong på Oktoberteatern i Södertälje. 14, 16 och 17 oktober blir det konserter tillsammans med Margareta Bengtson, Olle Steinholtz och Östgöta kammarkör under ledning av Christina Hörnell.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.