”En av de mest betydelsefulla trumslagarna i den svenska jazzhistorien” – Henry Wallin är död

WallinHenry

Trumslagaren Henry Wallin avled 3 maj i Stockholm vid 90 års ålder.

”En av de mest betydelsefulla trumslagarna i den svenska jazzhistorien, en musiker som vidareutvecklade och fullföljde det modernare trumspel som skapats på trettiotalet och som blev den ledande i landet decenniet därpå: i mitten av 1940-talet vann han alla svenska favoritomröstningar”; så presenterades han i OJ 11/90.

Där berättade Wallin också att upplevelsen av Fats Wallers konsert i Stockholm 1938 varit en tändande gnista för hans musikantskap.

Han var född 17 juli 1922 i Stockholm, 1939 började han ta trumlektioner för Åke Brandes och studerade senare för Anders Soldén. Han hade sitt första musikerjobb tre månader efter att han börjat spela.

1941 ingick han i Curt Söderlinds orkester, som samma höst gick till semifinal i OJs och Nalens orkestertävling, och Wallin fick solistpris. Året därpå gjorde han sina första skivinspelningar med Miff Görlings orkester, han var med i Lulle Ellbojs ungdomliga storband på Vinterpalatset från premiären annandag jul 1943 till och med våren 1946.

Efter två år i Thore Ehrlings orkester kom han hösten 1948 till Carl-Henrik Norin på Nalen. 1953 återgick han till Thore Ehrling, där han stannade tills orkestern upplöstes 1957. Året därpå blev han tjänsteman på Sveriges Radio, där han blev kvar resten av sitt yrkesliv.

Vid sidan om fortsatte han att framträda som musiker, bland annat med Putte Flodqvist och i veteranorkestern Storbanditerna, där han slutade 1990.