Eric Birath ny vd för Fasching

Faschings nye vd heter Eric Birath. Han tillträder den 1 september och efterträder Lena Åberg-Frisk.

– För mig är det i de smala uttrycken som det häftigaste mötet händer. Musiklivet idag är så sprudlande fullt av kreativitet och experimentlusta inom i stort sätt alla genrer. Det syns redan nu i Faschings program, och jag hoppas att Fasching och den svenska jazzvärlden ännu mer ska kunna ta till vara den eklektiska strömningen som finns i musiken idag. Många genrer lånar friskt från jazzen och dess förhållningssätt och jag ser ingen anledning att hålla denna musik borta från jazzens arenor. Jag tror att Fasching och den svenska jazzscenen har en ny publik att hämta där och i fortsättningen en återväxt för jazzen, säger Eric Birath i ett pressmeddelande.

Birath kommer närmast från Blixten & Co där han varit projektledare för produktioner som Ägd med Henrik Schyffert & Fredrik Lindström, Chess in Concert, Orup, Henrik Dorsin m.m. 2002 var han med och grundade festivalen Popaganda och han har även varit projektledare för musikfilmfestivalen Popcorn. Under senare år har han varit producent på Södra Teatern med framförallt konsertverksamhet och samarbetsprojekt.

– Vi känner oss säkra på att vi hittat rätt person för uppdraget. Eric Birath har den mångfacetterade bakgrund som krävs för att förvalta den starka position som Fasching har i kulturlivet idag, men också för att ta verksamheten vidare och utveckla nya områden, säger Faschings ordförande Eva Schöld.

Magnus Nygren