Erik Tengholm tilldelas årets Säve-Söderberghs pris

Text: Patrik sandberg | Foto: Johan Tengholm

Trumpetaren, arrangören och kompositören Erik Tengholm tilldelas 2022 års pris från Bengt Säve-Söderberghs stipendiefond på 50.000 kronor.

Motiveringen lyder:  ”Erik har redan visat en imponerande bredd i sitt musicerande. Han rör sig ledigt genom hela jazzhistorien. Från Louis Armstrong fram till dagens fria former. Han behärskar klassisk jazz men oftast i modern tappning. Därtill komponerar och arrangerar han gärna sin musik. Han spelar i många grupper, stora som mindre. Erik är på väg att bli en viktig person i det svenska jazzlivet.”

Erik Tengholm är 25 år gammal, uppvuxen och bor i Uppsala, studerat på Kungliga Musikhögskolan (2015 – 2019) i Stockholm.

Trumpet spelar jag i många olika sammanhang, alltifrån storband till mindre jazzgrupper och lite allt möjligt annat. Skriver och komponerar gör jag mest för band som jag själv är med i men har också en del beställningar från andra håll, framför allt på arrangemang för storband. Då och då har jag någon spelning som pianist också men pianot ser jag mer som en hobby!

Vilken typ av jazz är du influerad av, du komponerar och arrangerar också?

– 1950- och 60-talsjazzen är nog den musik jag starkast influerats av och som ligger mig närmst om hjärtat. Men jag har även inspirerats av den tidiga jazzen, Louis Armstrong och New Orleans-rötterna, till swing, bebop, cool jazz, hard bop, free form.  Jag omfamnar egentligen hela jazzhistorien. Sen vad som kommer ut ur trumpeten har väldigt mycket med sammanhanget att göra. Om den musikaliska omgivningen påminner om säg till exempel dixieland-stil så kommer sådana typer av musikaliska idéer och språk att komma fram. För mig är olika jazzstilar mest ett sätt att hitta en gemensam ström och riktning i musiken tillsammans med dem som man spelar med. Även om man har stort utrymme för en egen röst och inte minst som blåsare mycket solistiskt utrymme så är ju resultatet av musiken det som blir av helheten med dem som man spelar tillsammans med. Trumpet spelar jag i många olika sammanhang, alltifrån storband till mindre jazzgrupper. Skriver och komponerar gör jag mest för band som jag själv är med i men har också en del beställningar från andra håll, framför allt på arrangemang för storband. Då och då har jag någon spelning som pianist också men pianot ser jag mer som en hobby.

Du och din bror driver även ett nystartat skivbolag?

– Jag och min bror Johan Tengholm startade skivbolaget TengTones förra året och har hittills

släppt fyra skivor.  Närmsta halvåret har vi ytterligare sex releaser inplanerade. Grundtanken med TengTones var att de olika band som vi spelar med ska kunna ge ut sin musik så smidigt som möjligt, inga kompromisser och mellanhänder, utgivningarna ska bli precis så som bandet/artisten ser för sig (i den mån vi kan genomföra det praktiskt, så klart). Att nå ut med sin musik är jättesvårt tycker jag och en bred utmaning med många olika tillvägagångssätt. Själv lägger jag inte ut min musik på till exempel Spotify, av den enkla anledningen att jag tycker att det är för dåliga villkor och ett inte alltid så bra skyltfönster för artister som de utger sig själva för att vara, för vilken musik som helst. Min skiva finns bland annat på plattformen Bandcamp och går även att beställa direkt via mig och skivbolaget, CD och/eller digitalt. Även om musiken läggs ut på till exempel Spotify, så måste man ändå lyckas med andra pusselbitar för att nå ut – som till exempel att få medial uppmärksamhet, recensioner, livespelningar, i bästa fall utmärkelser och så vidare. Detta kommer inte automatiskt av att man laddar upp musiken på Spotify. I övrigt på TengTones så är det upp till respektive band/artist att bestämma var musiken ska finnas tillgänglig, några finns på t.ex. Spotify, andra inte. Allting finns dock naturligtvis i vår katalog på vår hemsida tengtones.com

Jag får en känsla av att dagens unga i jazzen blir mer och mer av entreprenörer, hur har pandemin påverkat den ”unga” jazzscenen upplever du?

– Min känsla är att dagens jazzscen går mer och mer mot att vi musiker arrangerar våra egna konserter och ger ut våra egna skivor kanske. Jazzarrangörerna blir färre och färre. Alla som är delaktiga i att arrangera konserter, oavsett om man själv är musiker eller inte, gör livsviktiga insatser för jazzmusiken. Eftersom jag slutade på KMH före pandemin har jag inte jättebra koll på om studenter har hoppat av sina utbildningar. Många unga (och även väletablerade) har ju som vi vet sökt sig bort från frilansmusikerjobb under pandemin, men ändå förvånansvärt få i mina kretsar känns det som. Det är samtidigt lite svårt att säga exakt vad som beror på pandemin och vad som beror på andra faktorer.

Hur ska du använda prispengarna?

– Förmodligen kommer de gå in i skivbolaget på ett eller annat sätt. Antingen genom till exempel lite mikrofoninvesteringar eller in i budgeten för nästa platta.

Bengt Säve-Söderbergh var i 22 år ordförande i Riksförbundet Svensk Jazz. Efter sin avgång har han årligen delat ut ett stipendium. Tidigare pristagare är Cecilia Persson, Joel Lyssarides, Malin Wättring, Naoko Sakata och Cornelia Nilsson. Årets pris på 50.000 kronor delas ut vid Jazzriksdagen i Umeå den 21 maj.

 

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54566) [2]=> int(54787) [3]=> int(54731) [4]=> int(54715) [5]=> int(54790) [6]=> int(50803) [7]=> int(54382) [8]=> int(54541) [9]=> int(54707) [10]=> int(51323) [11]=> int(54735) }