Esbo, Finland 25/4 – 1/5: April Jazz Festival

april_jazz_espo

April Jazz Festival har 25-års jubileum i april. Den största jazz festivalen i Finlands huvudstadsregion arrangeras i Tapiola, Esbo 25.4.-1.5.2011

 

Årets huvudartist, Bobby McFerrins, storhit Don’t Worry be Happy (1988) är som tema för April Jazz 25-års jubileum. April Jazz inbjuder alla jazzmusikens vänner att njuta av kvalitets musik i en internationell konsertmiljö.

 

Jazz-tältets program innehåller en mångsidig uppsättning av både internationella och inhemska stjärnor. Till äran av jubileumsåret startas festivalen den 27.4. av den legendariske sångvirtuosen Bobby McFerrin, som håller två konserter tillsammans med Chicago Children’s Choir, En smak av Broadway anländer till festivalen i form av Nina Simones dotter Simone, som uppträder som solist med värdorkestern Espoo Big Band.

Föredrar man en mera tropisk atmosfär, går den att hitta i den Kubanska gruppen Sierra Maestra, och den traditionella Kubanska son-musiken. James Taylor Quartet, som anses vara acid jazzens fader, kan också ses i Jazz-tältet, samt de inhemska stornamnen Tuomo och Lenni-Kalle Taipale.

I det internationella programmet framträder också den kamerunska basisten Richard Bona, som blivit jämförd med sådana legender som Jaco Pastorius, George Benson och Joao Gilberto. Också den uppskattade jazzvisionären Courtney Pine anländer med sin grupp från London. Den 29.4. hålls en kväll av världsmusik i Kulturcentrumets Tapiolasal, med den portugisiske fadosångerskan Sofia Ribeiro och “Mandolinens Jimi Hendrix”, den brasilianske Hamilton de Holanda.

 

Finlands musikscen har också en anmärkningsvärd lista av representanter på festivalen: Under öppningsdagen finns möjligheten att se Piirpauke, som haft stor framgång i etnomusikens världslista, uppträda i Tapiolasalen. Lampela x Eskola x Pitkämös Cole Porter-tribut ”Sounds of Cool, Touch of Cole”, som åtnjutit mycket beröm, kan ses i Albergas Sellosal. Omani Uni av Emma Salokoski och Maria Ylipää, är en ambitiös musiktolkning av finsk poesi; komponerad av Finlands toppmusiker.  Timo Lassy Band uppträder på festivalen, samt Jazzföreningens turne Tonight At Noon – The Music of Charles Mingus.

Valborgsmässan får specialbehandling under April Jazz: Hagalunds Sinfonietta och Espoo Big Band håller en gemensam konsert på Valborgafton – Valborgkonsert GERSHWIN! Konserten är ledd av Jaakko Kuusisto, och som solister ses soprano Mari Palo, och pianisten Joonas Ahonen. Första Maj blir det storfest under festivalens jubileumstillställning: APRIL JAZZ 25-års Födelsedagsfest! Tillsammans med EBB ses också Simone och Marzi & Friends på scenen.

Musikuppfostran har alltid varit en del av April Jazz. I år, enligt den årliga traditionen, ordnar Esbo jazzinstitut Ebeli en jazzklinik, den här gången med Bobby McFerrin tisdagen den 26.4. I kliniken deltar också Chicago Children’s Choir och Ebelis kör.

 

Sokos Hotel Tapiola Garden är, också enligt traditionen, festivalens officiella efterfest-ställe, dit jazzvännerna söker sig efter konserterna – rekommenderas att komma med också! Jam-sessionerna, som blir en del av hotellets atmosfär under festivaltiden, fortsätter ofta till småtimmarna. Festligheterna sker i hotellets restaurang, så möjligheten finns att njuta av mat och dryck tillsammans med musiken.

April Jazz öppnar vårens festivalsäsong med stil. April Jazz inbjuder alltså alla jazzvännerna att komme med och fira deras jubileumsår i musikens takt

För mera informationen av April Jazz Festival och artister se deras web-site: www.apriljazz.fi.