Eskilstuna Jazzklubb tilldelas utmärkelsen Årets Jazzklubb

Text: Patrik Sandberg Foto: Tommy Jonzon

Svensk Jazz styrelse har utsett Eskilstuna Jazzklubb till Årets Jazzklubb 2023.

Utmärkelsen Årets Jazzklubb tilldelas en jazzklubb som efter sina förutsättningar skapat fantastiska möten mellan musik och publik i arrangemangets alla delar. Möten med existerande och ny publik, musiker, atmosfär och allt det där som inte går att ta på men som gör ett gott arrangemang.

-Det samarbete som klubben har med kulturskolor och folkhögskolor är imponerande och visar vägen för hur jazzmusiken utvecklas och lever vidare, säger Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz.

Motiveringen lyder: ”Eskilstuna Jazzklubb blandar friskt i utbud och genrer, med en ständig grund bland de unga som man medvetet satsar på. Basen i klubbens jamkvällar är alltid professionella musiker som inspirerar och lockar unga musiker från regionens många olika musikutbildningar – från Örebro till Stockholm. Under den pandemi som drabbade många arrangörer hårt har just fokus på unga ändå kunnat fortgå parallellt med presentationen av mer etablerade artister.

– Eskilstuna Jazzklubb gläds mycket åt den fina utmärkelsen som uppmärksammar vår stora och varierade konsertverksamhet, vår förmåga att samarbeta med andra aktörer för att kunna presentera ett ännu större konsertutbud och inte minst vår i det närmaste unika ungdomsverksamhet, som man särskilt har betonat i motiveringen till utmärkelsen. Vi lovar att förvalta förtroendet på bästa sätt även framöver, säger Sten Elmgart, ordförande för Eskilstuna Jazzklubb. 

Hur länge har du jobbat som bokare på klubben Sten?

-År 1994 kom 6-7 personer i Eskilstuna Jazzklubbs styrelse till mig för att be mig gå in i styrelsen och ta över rodret i Eskilstuna Jazzklubb, eftersom det höll på att ”gå åt pipsvängen” för EJK. Jag frågade då, hur det såg ut med ekonomin och fick då öppna en i det närmaste tom kassalåda med undantag för en obetald faktura på 2.000 kr. Jag tvekade mycket, men frågade sedan, om vi skulle kunna arbeta med vissa av mig presenterade målsättningar. De andra tyckte, att det såg bra ut, trots att jag visste, att det var väldigt tuffa mål. Redan efter 5 år hade vi klarat alla mål och dessutom skaffat ett eget kapital på närmare 500.000 kr, vilket enligt min mening är, vad som behövs i en förening, som omsätter runt 1,5 miljoner. Som gammal bankman och bankdirektör var jag van vid att göra sådana bedömningar för företag och andra. EJK hade redan tidigare varit en av landets mest framgångsrika jazzklubbar, så det fanns goda traditioner att bygga vidare på. Jag antog alltså utmaningen och blev föreningens ordförande och dessutom bokare från och med 1995.

Framtidsplaner för klubben?

-Våra framtidsplaner är, att med den här utmärkelsen som ÅRERS JAZZKLUBB 2023 gå vidare på den, som vår styrelse anser, framgångsrika väg och målsättning med en verksamhet, som vilar på våra tre stora och starka ben, som du finner i vår ”Affisch – 2023V (Specvial-18) (21)”, eftersom vi tycker, att vi bör och tar på oss det ansvar, som en jazzklubb i en stad på 75-200.000 invånare bör ta på sig för att kulturellt berika dels vår stad, dels vår region och dels vår omvärld för att inte bara berika något enstaka intresse utan ett mera totalt musikintresse med spetsen riktad mot den improviserade musiken.

Din bästa bokning genom tiderna?

-Det är svårt och nästan omöjligt att peka ut en enda bokning, eftersom vi har en så pass varierad repertoar – ofta gränsöverskridande dessutom. Om jag tvingas välja några bokningar, så vill jag kanske framhäva dessa: Esbjörm Svensson Trio 1995 och 2006, Monica Zetterlund Kvintett och Sister Majs Blouse 1999.

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser