e.s.t:s sista platta handlar om liv

e.s.t:s tolfte och sista album Leucocyte presenterades vid en pressträff i Cosmos Studio i Stockholm drygt två månader efter Esbjörn Svenssons tragiska dykolycka på Värmdö. Vid lanseringen deltog de två kvarvarande medlemmarna, trumslagaren Magnus Öström och basisten Dan Berglund, samt ljudteknikern Åke Linton. Orkesterjournalen skickade dit Patrik Sandberg som här rapporterar om en platta som ironiskt nog redan från början handlat om liv.  

Albumet kom till under e.s.t:s turné i Australien. Trion hade tre dagar ledigt, och talade om den säregna energi som de hade funnit under turnén. De beslöt gemensamt att gå in i en studio i Sydney för att under två dagar bevara och kanalisera denna kraft. Från början var tanken att släppa en dubbel-cd, men man valde senare att banta ner materialet från totalt nio inspelade timmar till 68 minuter. Resultatet blev alltså Leucocyte (namnet betyder vit blodkropp), där trions förhållningssätt till sin musik är minst sagt fritt och spontant. I januari 2008 i Bohus Sound Studios i Göteborg började man mixa musiken tillsammans med bandets fjärde medlem, ljudteknikern Åke Linton. Vid skivpresentationen överöstes Linton med beröm av både Öström och Berglund. Albumet stod klart den 16 maj. Knappt en månad senare, den 14 juni, inträffade den fruktansvärda dykolyckan då Esbjörn omkom.

         Vi kände att det var oerhört viktigt att skivan kom ut, viktigt både mentalt och kroppsligt. Inspelningen fungerade som ett slags reningsprocess. På den här plattan är vi inne i oss själva, inne i våra kroppar. När vi väl är i studion så läggs all fokus på livesituationen i studion, berättar Magnus. En oerhörd fokus på det vi ska göra har alltid varit trions signum, betonar han.

Under de två dagarna i Studios 301 i Sydney arbetade man efter devisen att jobba helt improviserat och med ett fritt tankesätt.

         Det var verkligen här-och-nu-känsla, ”on the spot live” så att säga, fortsätter Magnus.

Inga pålägg eller tekniska effekter har heller lagts på i efterhand.

         Tankesättet påminner en del om det som vi använde oss av vid inspelningen av Tuesday Wonderland. Mellanpartierna mellan låtarna har fått större plats. Skillnaden nu är att alla medlemmar är lika medskapande. Alla tre medlemmarna har nu lika stor del i slutresultatet, tidigare har jag och Dan agerat mer som support till Esbjörns kompositioner, förklarar Magnus. Vi var alla väldigt nöjda med resultatet.

 

         Att spela in är ju så fantastiskt kul och väldigt befriande. För oss handlar skivan mycket om liv, vilket känns väldigt absurt i den här situationen, säger Magnus.

Sista giget med trion blev den 29 maj i Tjajkovskij-hallen i Moskva. Esbjörn var extra taggad den aftonen, eftersom en av hans största förebilder, den kanadensiske pianisten Glenn Gould, hade spelat där. 120 gig var inbokade med trion och redan veckan efter Esbjörns bortgång skulle en lansering i USA och Kanada inledas.

EST finns inte längre – Esbjörn Svensson är oersättlig. Varken Dan Berglund eller Magnus Öström har några konkreta planer på vad de ska göra i fortsättningen.

         Jag tog fram basen för några veckor sedan och började öva. Men basen gick sönder direkt så jag lämnade in den på reparation, berättar Dan.

         Allt känns fortfarande så overkligt, som ett stort svart hål. Vi rusade rakt in i väggen emotionellt, yrkesmässigt och ekonomiskt. Samtidigt kan man se det som att det öppnas oändliga möjligheter. Trots förlamning under en längre tid så finns energin kvar där och puttrar och måste kanaliseras. Jag och Dan skapar en grym energi ihop, fortsätter Magnus. Jag hoppas vi kan arbeta ihop även i framtiden.