Exportpris till Nils Landgren

Samtidigt som Mando Diao idag fick regeringens musikexportpris för 2009 fick Nils Landgren ett särskilt hederspris "för utomordentliga insatser för främjande och spridning av svensk musik i utlandet".

Motiveringen lyder i sin helhet:

"Nils Landgren tilldelas Hederspriset för utomordentliga insatser för spridningen av svensk musik i utlandet. Han är en unik musiker och en internationell storstjärna med en verksamhet som sträcker sig härifrån till Kina. Med sin röda trombon och sin varma sång har Nils Landgren under mer än ett kvarts sekel utvecklat ett konstnärskap där han rör sig helt fritt mellan olika stilar som jazz, funk, folkmusik och pop.

Tillsammans med Siegfried Loch har han genom det tyska skivbolaget ACT – numera det största skivbolaget i sin genre – starkt bidragit till att marknadsföra svensk jazz och svenska jazzmusiker internationellt. Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson och Esbjörn Svensson är lysande exempel på svenska musiker som genom Nils Landgrens mentorskap och engagemang nått stora internationella framgångar.

Själv är han sedan länge etablerad internationellt. Kanske i synnerhet i Tyskland efter bland annat fem år i nordtyska radions storband i Hamburg, som konstnärlig ledare för Tysklands största jazzfestival, Jazzfest Berlin, och som professor vid Musikhögskolan i Hamburg. Nils Landgren är också professor vid Musikkonservatoriet i Shanghai. Som musiker har han medverkat på imponerande omkring 500 skivutgivningar".