Fartyg 6 årets Nordic Jazz Comets-representanter

Sextetten Fartyg 6 kommer att representera Sverige på Nordic Jazz Comets Showcase som i år äger rum i Paris den 2 december. Fartyg 6 består av sångerskan Matilda Andersson, Daniel Gahrton på barytonsaxofon, Lisa Grotherus på basklarinett, Milton Öhrström på piano, Boel Mogensen på kontrabas och Julia Schabbauer på trummor. Bandet har hyllats för sin uttrycksfulla och originella ljudbild där de flätar samman uttryck och influenser från olika musikaliska världar. Fartyg 6 senaste och andra album Allt faller (Pacaya Records) släpptes 2018.

Showcaset kommer hållas i samband med franska jazzklubbar och festivalers årsmöte på klubben Pan Piper.

Nordic Jazz Comets är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Jazz och de nordiska jazzorganisationerna FÍH Music School i Reykjavik, Jazz Danmark, Jazz Finland och Norsk Jazzforum.

Hej, Matilda! Hur kom det sig att just ni blev de lyckligt utvalda att representera Sverige i Paris tror du?
– Ja det känns superkul! Vi är jätteglada över beskedet. Eftersom vi inte var med när uttagningen gjordes så kan vi inte veta, men vad jag har hört så valdes vi ut av Svensk Jazz tillsammans med de andra nordiska representanterna, samt även de franska bokarna. Så det känns extra kul att få spela i Frankrike.
Hur ser framtidsplanerna ut för Fartyg 6?
– Bandet söker bokare i nuläget och har några kontakter utomlands som vi skall inleda samarbete. Vi försöker att boka oss mer utåt för att se hur vår musik kan funka i exempelvis Tyskland och Frankrike.
Under 2019 fokuserar vi på att boka turné och komponera ny musik för att sedan 2020 spela in vår tredje skiva.
Hur mår jazzen idag tycker du?
– Jazzen mår lite olika beroende på plats och politik känner jag. Det känns att spelmöjligheterna har blivit mindre och alla duktiga musiker fler. Men musiken lever och blir bara mer och mer spännande tycker jag!
Ni arrangerar även en mindre jazzfestival i Tranemo i augusti. Berätta om initiativet till festivalen.
– Det är i år och nuläget ett litet arrangemang och kan gro fröet till ett återkommande event i Tranemo om det kommer kännas bra! Tranemo är en liten bruksort i Västra Götaland där jag och många musiker och konstnärer är uppväxta. Eftersom den gett oss möjligheten till den här världen så kände jag att det vore kul att ge tillbaka. Kulturell avkastning så att säga. Så jag pratade med Mario Ochoa (trummor) och Daniel Andersson (bas) och föreslog att vi skulle anordna jazzdagar i Tranemo.
– Vi har inte fått de stöd som vi sökt för att göra en festival så det kommer bli en blygsam start i år. Men allt kan komma att växa! Tranemo har all potential!

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.