Fasching drar igång en livestreamad konsertserie

Amanda Ginsburg. Foto: Samuel Andersson


Fasching är en
i raden av alla jazzklubbar som fått ställa in eller flytta fram sina konserter på grund av det rådande Coronaviruset.

Nu har gitarristen Pål Nyberg initierat en livestreamad konsertserie på Fasching. Den är döpt till Stockholm Jazz Stream och startar nu på fredag.

Hur föddes denna idé, Pål?
– Det började med att jag satt hemma och det började droppa in en strid ström av sms och mejl att mina bokade gig var inställda eller framflyttade. Omedelbart kände jag att jag måste hitta på någonting. Jag började undersöka hur man kunde framföra livestreamade konserter utan publik på bästa sätt och vilken lokal som skulle kunna vara lämplig. Jag ansvarar för jam-konserterna i foajén på Fasching på torsdagar så jag hörde med ansvariga på Fasching och de hoppade omedelbart på idén.
– Jag kommer få hjälp av musikern och kompositören Pete Fraser med det tekniska kring själva streamingen. Och en ljudtekniker på Fasching kommer se till att ljudet blir tipptopp. Sedan kommer konserterna streamas via Faschings Facebooksida. Musikerna styr upp lite själva men troligtvis blir det ett set per akt. Tre konserter är redan nu inplanerade, först ut är Amanda Ginsburg. Vi måste som sagt se vad som fungerar och vad som inte fungerar, detta blir en testperiod och hur länge den kommer vara vågar jag inte svara på. Men kommer allt fungera så kör vi på tills Fasching kan öppna igen!
Hur ska Stockholm Jazz Stream finansieras?
– Vi har tillgång till Faschings lokal utan kostnad och sedan uppmanas tittarna att donera en summa pengar som är tänkt gå direkt till musikerna. Vi kommer vara lite stränga kring donationerna, vi tänker att om man ser konserten så får man också ta sitt ansvar och donera. De flesta jag pratat med tycker detta är ett jättebra initiativ.
– Jag ser en enorm möjlighet med livestreaming – jazzintresserade i Umeå är säkert jättenyfikna på vad som händer på Fasching, till exempel. Livestreaming skulle samtidigt kunna vara en stor möjlighet till intäkter för musiker och klubbar.
– Vi får verkligen hoppas att denna pandemi inte håller i sig för länge för då är det många av mina kollegor som kommer få det riktigt svårt. Oftast är man som musiker väldigt utelämnad utan garantier, alla har säkert olika avtal och kontrakt men vem hade kunnat förutspå det här? Det är ju inte bara musiker som är på väg att gå i konkurs, utan även klubbar. Jag hoppas verkligen vi ska slippa se det men tyvärr är jag rädd att kan bli så att flera klubbar kommer att få stänga igen.

Spelschemat för Stockholm Jazz Stream (alla konserter börjar klockan 20.00):

27/3, Amanda Ginsburg
31/3, Amanda Sedgwick Kvartett
6/4, Erik Söderlind Solo

Programmet kommer fortlöpande uppdateras på Faschings Facebooksida och på fasching.se.

Faschings Facebooksida hittar ni här: facebook.com/jazzclubfasching/.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.