Fasching In Bloom på Skeppsholmen drar igång i helgen

Under många år var Skeppsholmen i Stockholm hemmaplan för jazz- och bluesfestivalen. I sommar återvänder jazzen till ön när Fasching In Bloom kör tretton kvällar i ArkDes och Moderna Museets gröna trädgård.

Bland artisterna hittar vi internationella storheter som Charles Lloyd, Bill Frisell, Avishai Cohen, Cécile McLorin Salvant, John Scofield, Emma-Jean Thackray och The Comet is Coming som svenska namn som Joel Lyssarides, Nils Landgren Funk Unit,  Amanda Ginsburg, Sara Parkman, Goran Kajfeš Subtropic Arkestra  och Rigmor Gustafsson. I helgen drar de första konserterna igång. Hailu Mergia och Goran Kajfeš Subtropic Arkestra (8/7), The Comet is Coming (9/7).

Långt innan Stockholm jazzfestival flyttade inomhus och bytte årstid hölls festivalen nedanför Moderna museet med Ladugårdsviken och Kungliga Djurgården som backdrop.

Vi pratar 1980-tal och Mosebackes eldsjäl Bosse Stenhammar drev festivalen från sin egen bakficka, och tog hit artister som Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Pharaoh Sanders, Ella Fitzgerald och James Brown. 2011 lämnade jazzfestivalen Skeppsholmen för gott, ersattes några år av Music & Arts men efter det har musiken tystnat på Skeppsholmen.

Legendariska tenorsaxofonisten Charles Lloyd med gitarristen Bill Frisell, det moderna gitarrspelets arkitekt John Scofield, en av jazzvärldens hetaste röster Cécile McLorin Salvant, Sun Ra-prinsarna i The Comet Is Coming med saxofonisten Shabaka Hutchings, unga, ambienta klang-geniet Emma-Jean Thackray är några av de internationella jazzstjärnor som kommer till Skeppsholmen.

Bland de svenska namnen märks pianisten Joel Lyssarides, sångerskorna Amanda Ginsburg och Rigmor Gustafsson samt folkmusikern och sångerskan Sara Parkman, Goran Kajfeš Subtropic Arkestra, Nisse Landgrens Funk Unit och Amanda Bergmans Amason.

– Vi har länge haft en vilja att ta ett grepp om jazzscenen, det händer inte så mycket i vår genre här hemma om sommaren så vi kände att det var nästan roligare att sprida ut den över flera helger än att göra en festival under en helg. Gör man en helg så blir det väldigt supermaxat, här har man möjlighet att gå på konserter under en längre period. Tanken är att det ska vara en kontinuerlig klubbscen fast i det gröna. Vi flyttar ut Faschings verksamhet under sommaren tack vare den ökade kapaciteten har vi möjlighet att boka lite större namn. Drygt 1000 personer räknar vi med att vi kan ta in. Det är Inte så tacksamt att arrangera gig inomhus under sommaren så man kan säga att Fasching flyttar utomhus under några veckor säger Faschings VD Eric Birath.

Hur har tankarna gått kring bokningarna?

-Jag, och Faschings ordinarie bokare Thomas Wingren och Gavin Maycroft ligger bakom programmet. Tanken har varit att skapa ett så eklektiskt program som möjligt. Majoriteteten är jazz men med inspel från närbesläktade genrer.  Den här blandningen borgar för tretton speciella och unika kvällar från visjazz till fusion och jazztronica, folkmusik till jazzfunk och indierock, från vemodig eftertanke till framåtlutat partysväng, säger Eric Birath. -Redan på 1960-talet hölls konserter på Moderna museet av jazzorganisationen Emanon vilka blev Föreningen Sveriges Jazzmusiker som nu driver Fasching. Sen kom jazz- och bluesfestivalen med Skeppsholmen som hemmaplan. Därför känns det också helt följdriktigt att jazzen får återvända till ön mitt i stan med en internationellt högklassig uppställning!

Foto: Matilda Rahm

Så här säger Goran Kajfeš  som spelar på öppningskvällen:

-Det ska bli fantastiskt att få spela i Modernas trädgård!  En superidé av Fasching. Jag såg massa konserter där när jag var hyfsat ung och jobbarde som diskare i Modernas restaurang så kul att få återvända till den platsen med Subtropic Arkestra.

 Vad kommer vi få höra för material, en ny platta ligger i loopen vet jag?

-Vi har ny musik inspelad och ska in i studion snart igen så det är lite rörelse men när det släpps är inte klart än, förhoppningsvis under hösten. Vi kommer spela musik från våra album och har rotat fram några låtar som vi inte spelat så mycket.

Vilket är Subtropics framgångsrecept tror du?

-Kanske för att vår musik kommer från från vitt skilda genrer och världsdelar plus att även bandet består av en blandning av musiker som inte kommer från samma musikaliska bakgrund, så har vi funnit en annan publik än bara den traditionella jazzpubliken. 

Artisterna på Fasching In Bloom:

8/7 Hailu Mergia och Goran Kajfeš Subtropic Arkestra,
9/7 The Comet is Coming,
14/7 Cécile McLorin-Salvant,
16/7 Emma-Jean Thackray
21/7 Charles Lloyd Quartet feat. Bill Frisell
22/7 John Scofield
23/7 Joel Lyssarides Trio
29/7 Amanda Ginsburg

30/7 Nils Landgren Funk Unit
4/8 Amason
6/8 Rigmor Gustafsson Kvartett
12/8 Sara Parkman
13/8 Avishai Cohen Trio

Biljetterna finns att införskafa på. www.fasching.se/inbloom.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(54790) [1]=> int(50803) [2]=> int(54382) [3]=> int(54731) [4]=> int(51323) [5]=> int(54735) [6]=> int(54880) [7]=> int(54787) [8]=> int(54566) [9]=> int(55149) [10]=> int(54968) }