Fasching på flyttfot?

fasching_entre.jpg

Blir Faschings nya adress Sergels Torg 3? Det är inte långt till Kulturhuset från Kungsgatan 63, men det är många bitar som ska falla på plats om flytten ska bli verklighet. Och kommer den anrika jazzklubben dessutom att ta rollen som huvudscen för den svenska jazzen?

Det finns ett intresse hos både Kulturhuset och Fasching att få en gemensam lösning på jazzklubbens lokalproblem, bekräftar två av huvudpersonerna när OJ ringer upp..

ericsjostrom_fotomatsbacker.jpg

– Visst vore vi väldigt nöjda om Fasching flyttade till oss, säger Kulturhusets chef Eric Sjöström. Vi har diskussioner igång med dem och med Fastighetsverket, och vi hoppas att kunna hitta en lösning.

 

 Faschings VD Lena Åberg Frisk är också positiv.

– En flytt till Kulturhuset är vårt huvudspår, och vi skulle vara jätteglada om det gick att genomföra. Det är ju ett väldigt bra läge och ger fina möjligheter till olika samarbeten. Men det är många frågor som måste lösas. Fasching måste kunna bevara sin egen identitet, och det finns frågor kring praktiska detaljer som att ha integrerad restaurang och scen som vi idag inte har lösningar på. lenaabergfrisk_foto_jockesandhagen.jpg

  Jazzklubbens chef ser också positivt på frågan om en huvudscen för jazzen.

 – Fasching tar gärna ansvaret för en huvudscen. Vi är villiga och kompetenta att ta ett större ansvar än att enbart vara en scen – vi vill jobba aktivt, driva utvecklingsprojekt på flera plan, ta större ansvar för jazzen i stort, för både musiker, arrangörer och utvecklingsfrågor och också ta ett bredare nationellt ansvar.

 Lena vill gärna se Fasching som en enande kraft i den stora och kreativa  samling individualister som utgör Sveriges jazzliv.

 – Vi kan se möjligheter, vi kan förstärka och koppla ihop där det behövs, och det har vi redan påbörjat i liten skala. Vi tar fram barnproduktioner på hög nivå, vi stöttar unga musiker på Stockholms skolor med jamträffar på Fasching, och vi har idéer om hur vi vill hjälpa arrangörsnätet med till exempel kompetensutveckling. Och det faktum att vi nu ansvarar för ledningen av Stockholm Jazz Festival har gjort att vi blivit ännu mer av en samlingspunkt, avslutar Lena Åberg Frisk.

Foto:
Faschings entré hämtad från www.fasching.se
Eric Sjöström fotograferad av Mats Bäcker
Lena Åberg Frisk fotograferad av Jocke Sandhagen