Faschings Vänner delade ut stipendier

I samband med Faschings Vänners årsmöte delades föreningens årliga stipendium ut. Det ska gå till en ung musiker som står på översta trappsteget till en större karriär. I år hade vänföreningen beslutata att tilldela Elin Larsson och Erik Lindeborg 10 000 kronor vardera.

 

Här följer information från Faschings Vänner om pristagarna:

 

Saxofonisten Elin Larsson (född 1984) har beskrivits som ett fenomen. Hennes uttrycksfulla och dynamiska saxofonspel gör henne till ett av de mest intressanta och lovande stjärnskotten på den svenska jazzscenen just nu. 14 år gammal började hon spela saxofon och hittade därmed sin musikaliska röst. Efter studier

vid Fridhems Folkhögskola och Sommenbygdens Folkhögskola flyttade Elin vid 20 års ålder till Stockholm för att studera på Kungliga Musikhögskolan och satsa på en karriär som musiker.


Elin Larsson har uppmärksammats för sitt starka uttryck, både som saxofonist och kompositör. I hennes spel varvas halsbrytande improvisationer med skör lågmäldhet och likt en författare betonar Elin vikten av att berätta en historia med sin musik. Känslouttrycket sätts i första rummet i hennes kompositioner, som ofta kännetecknas av tvära kast. Tillsammans med Kristian Persson på trombon, Henrik Hallberg på gitarr, Niklas Wennström på kontrabas och Johan Käck på trummor har Elin Larsson skapat ett eget sound där kreativitet, kraft och seriositet bildar en enhet, såväl i gruppen som i musicerandet. Förutom i Sverige har Elin Larsson uppträtt i Danmark, Tyskland, Estland, Storbritannien, USA, Indien, Gambia och Ghana.


Föreningens motivering till stipendiet lyder: För ett djupt personligt saxofonspel. För att tillsammans med sina medmusiker i Elin Larsson Group ha skapat ett alldeles eget sound där fantasi och kreativitet, kraft och seriositet bildar en helhet, såväl i gruppen som i musicerandet.

 

Pianisten Erik Lindeborg föddes 1984 i Tyresö utanför Stockholm. Han har studerat på Södra Latins musikgymnasium och Skurups Folkhögskola, innan han kom in på Kungliga Musikhögskolan. Han tar examen i vår på musikhögskolans Mastersprogram.

 

Som pianist i Kristian Brink Quartet har Erik Lindeborg vunnit, eller placerat sig i toppen, i flera internationella jazztävlingar. Han har turnerat och spelat på ett flertal klubbar och festivaler i Sverige, i flera olika konstellationer, och han är nyss hemkommen från en två veckor lång turné i Colombia och Ecuador med Kristian Brink Quartet.


Erik Lindeborg gav 2008 ut ”Live at Fasching” med egna kompositioner. Enligt kritikerna ”en lysande debut” som 2010 följdes upp av Time, med Erik Lindeborg Trio. Den består idag av Erik på piano, Kristian Lind på bas och Robert Mehmet Ikiz på slagverk.

Erik Lindeborgs kompositioner präglas av intensitet och energi, men också av sfäriska toner och kosmiska ”tankar”. Han har nyligen tilldelats arbetsstipendiet Minor Field Studies av Internationella Programkontoret med finansiering av Sida. Det kommer att användas till en två månaders vistelse i Mumbai i Indien för att skriva en uppsats om det indiska musiklivet.

 

Den 24 mars fick Erik Lindeborg också Faschings Vänners stipendium på 10 000 kronor. Stipendiet ges årligen till en ung musiker, som befinner sig på trappan till ett större genombrott eller karriär. Han delar årets stipendium med saxofonisten Elin Larsson. Stipendiet delades ut på Fasching i samband med Faschings Vänners årsmöte 2010.

 

Föreningens motivering till stipendiet lyder: För kompositioner som förenar kosmiska flöden med upplevelser, känslor, tankar, idéer. För ett virtuost pianospel som förenar intensitet med enkla, rytmiska, effektiva klanger som svänger och vibrerar.