Festivalsäsongen i gång i Norge – och mer att vänta

Moldejazz

Redan helgen före påsk inleddes den verkliga, norska jazzfestivalsäsongen. Innan dess har landet varit präglat av klubbarrangemang från Kristiansand i söder till Vadsø i norr, inklusive det landstäckande, festivalaktiga arrangemanget Vinterjazz i månadsskiftet januari/februari och frijazzfestivalen AllEars i Oslo i januari.

 Men det var i Voss det startade på allvar. Helgen före påsk var den vackra bygden på Vestlandet, en timmes bilresa öster om Bergen, närmast överfull av kreativ, rolig och vacker musik, representerad bland annat av svenska Attack!, som blev en favorit hos stora delar av publiken.

Efter en hektisk maj, med festivaler längs den norska västkusten i Stavanger, Bergen, Balestrand och Trondheim är det i juni relativt stilla på den norska festivalarenan.

Men i juli brakar det igång igen med de två största festivalerna i landet.

Först ut är 50 års-jubilaren Kongsberg Jazzfestival som firar sig själv 2.- 5 juli. I år ser det ut som att Kongsberg den festival som har varit bäst, framgångsrikast eller har haft bäst ekonomiska resurser för att boka artister till festivalen. Med Stevie Wonder som huvuddragplåster följer man upp med Jarl Bernhoft och Jamie Cullum, Chick Corea/Stanley Clarke, Kent och Sivert Høyem, Joshua Redman Quartet.

Pa-markedsforingstur-1965

I Kongsberg hörs också Trondheim jazzorkester och Christian Wallumrød, Marius Neset, Håkon Mjåset Johansen Quartet med Chick Corea, Stian Westerhus solo, Peter Brötzmann, Evan Parker och John McPhee, Dave Holland Prism, Nils Petter Molvær, Pixel, Mark Solborg Trio med Herb Robertson, Paal Nilssen-Love Large Unit, The Thing XL, Anker/Bauer/Thomas/Lovens och Arild Andersen med gäster i en egen jubileumskonsert. www.kongsberg-jazzfestival.no

Moldejazz gör under 14 – 19 juli om den lilla staden Molde till en häftig jazzgryta. Enligt min mening har de i år varit förlorarna på bokningsmarknaden, speciellt i juli, men känner vi festivalen rätt så kommer det också i år att bli en fantastisk vecka i den vackra naturen på Nord-Vestlandet.

På programmet står bl.a. Kristin Asbjørnsen, Swedish Azz, Jon Larsen, Ibrahim Maalouf, Lars Andreas Haug, Tom Harrell, Trondheim jazzorkester og tubaisten Kristoffer Lo, Elephant9 med Reine Fiske, Pixel, Susanna Wallumrød, Sjur Miljeteig, Iva Bittova, Snarky Puppy, Mopti, Terri Lyne Carrington’s Mosaic, Stefano Bollani och Hamilton de Holanda, Karl Seglem, Ibrahim Electric og swingkveld med Kustbandet.

Dessutom är Sidsel Endresen årets Artist in Residence, och kommer till Molde med följande konserter: Sidsel Endresen/Sekstetten, Merriwinkle og Endresen/Westerhus. I tillägg kommer hon, tillsammans med Erik Honoré och Jan Bang, att remixa konserten med Bolani/de Holanda. www.moldejazz.no

Därefter följer Oslo jazzfestival, Sildajazz i Haugesund, Punkt i Kristiansand och en rad andra festivaler över hele landet, innan man kan göra inköp av julgran och förbereda sig på festivalsäsongen 2015.

Jan Granlie