För jazziga för etno och för etno för jazz? Syster Fritz bryr sig inte.

Kvartetten Syster Fritz har en öppen och lustdriven inställning till sin musik. Det märker man på deras andra cd, Existenso, som släpps på Pub 19 i Uppsala den 7 oktober och för säkerhets skull en gång till på Stallet i Stockholm den 13 november.
OJ pratade med Helena Andersson Bromander, bland mycket annat leadsångerska i gruppen, om Existenso.

— Vi valde den titeln för att vi gärna tar upp existentiella frågor i våra texter. Det kan gälla skuld för att vi inte räcker till eller oro för att mista någon som står en nära. Vi vill dela med oss av våra livserfarenheter.

Men de tunga ämnena präglar inte musik och stämning på skivan. Det är fartfyllt och dynamiskt, med inspirationen hämtad från de flesta fält: reggae, afro, jazz, latin, balkan och svensk folkton är några influenser som Helena nämner.

Helena beskriver alla i gruppen som deltidsmusiker.

— Vi är tre som har jazzbakgrund. Sara Backström Lindeberg och jag själv gick jazzlinjen på Skurup i början av 90-talet, och basisten Peter Frykholm har spelat med bland andra Peter Gullin, Roland Keijser och Anders Widmark.  

Den fjärde medlemmen, flöjtisten Charlotte Magnusson, började som klassisk flöjtist och gick mot folkmusiken. Och nu har de fyra mötts en i musikalisk röra som de gett beteckningen Fritno, det vill säga Fri Etnojazz vilket är en bra beskrivning av hur det låter.

Kolla själv hur det låter – två ex av Existenso delas ut som pris i OJ:s nya tävling!