Börja 2012 med att prenumerera på OJ! Nummer 1 bjuder som vanligt på artiklar, intervjuer och recensioner av skivor, konserter och böcker.
Till exempel detta:
Mats Äleklint
Det är inte främst för bas- eller gitarrspelet han är känd, även om han spelar dessa instrument professionellt. Nej, det är trombonen han drar sig fram på, med stor framgång. En lugn och ärlig dragbasunist som till synes oberörd fläker iväg sina ljud i nästan alla genrer.
I dopattesten står det Karl Mats Roland Äleklint, just belönad med ett stort stipendium från Bert Levins fond för jazzmusik.
Ida Sand
Sångerskan och pianisten Ida Sand är aktuell med nya skivan The gospel truth – hennes tredje på tyska etiketten ACT. På albumet tolkas bland annat låtar av Nina Simone, Stevie Wonder och Sam Cooke. Hon uppträdde två kvällar på den välrenommerade jazzklubben A-Trane under Berlin Jazz Festival i november 2011.
OJ:s Patrik Sandberg fick en pratstund med Ida Sand på hennes hotellrum i Berlin morgonen efter det lyckade giget på A-Trane.
Trumpeten
I flera artiklar kommer OJ att presentera några av jazzens vanligaste instrument, om deras plats i jazzhistorien och om de mest kända utövarna. Först ut i vår nya serie är Ulf Adåker med en artikel om trumpeten – blåsljud i jazzens bultande hjärta.
Jimmy Giuffre
Vid tre tillfällen under sommaren och hösten 1962 gjordes ett antal inspelningar i Columbias studio i New York. Musiken resulterade i en lp som dittills ansågs vara den märkligaste och mest provokativa skiva som bolaget givit ut under etiketten ”jazz”.
Skivan skulle komma att vålla upphovsmannen en del problem i hans relation till jazzvärlden. Lp:n hette Free fall och musikern var Jimmy Giuffre. Här gör Roger Bergner ett diskografiskt fritt fall ner i denna banbrytande produktion.
Adi Rosner
Den polsk-judiske orkesterledaren Adi Rosners liv pendlade enligt samma kurva som mäter omgivningens inställning till både jazz och judar – mellan upphöjelse och förnedring.
Här berättar Jackie Jakubowski om Rosners livsöde – uppväxten i Berlin, glansåren under 30-talet med turnéer i Europa och USA, och flykten till Sovjet efter Adolf
Hitlers makttillträde.
Jimmy Haslip
Elbasisten Jimmy Haslip har spelat med musiker som Tommy Bohlin, Bruce Hornsby, Steve Khan och Gino Vannelli. För 30 år sedan var han med och startade gruppen Yellowjackets tillsammans med gitarristen Robben Ford och pianisten Russel Ferrante.
I slutet av förra året gav de två konseter på Fasching. OJ:s Tomas Tornefjell fick ett samtal med Haslip.
Bortglömd: Eddie Heywood
Vissa männikor lever ständigt nyfikna medan andra finner den största tillfredsställelsen i det välbekanta. Kanske handlar det om att vara äventyrligt lagd kontra att vara försiktig. Vilken personlighetstyp man tillhör avslöjas lätt bland jazzentusiaster.
Själv är jag närmast manisk i mitt sökande efter det nya, outforskade. Den störtflod av jazzmusik man numera kan ladda ner från nätet öppnar alla möjligheter för att hitta det grönaste gräset. Men man kan lätt drabbas av villfarelsen att man har en grund att stå på när man plöjt färdigt genom jazzhistorien, och inte har mer av intresse att hämta där.
Parallellt med botaniserandet bland nya skivor har jag därför också letat bakåt och funnit enskilda starka profiler som av olika orsaker antingen varit underskattade, bortglömda eller av det stora flertalet helt okända. I serien Bortglömda musiker ska jag ge några exempel. Först ut pianisten Eddie Heywood.
Scenrecensioner
Bokrecensioner
Skivrecensioner
Music Row
Läs allt om OJ:s skivklubb här