Fokus på Brasilien under årets upplaga av Uppsala Gitarrfestival

 

Uppsala Gittarfestival håller i år sin 19:e upplaga. Festivalen hålls  på Katalin och Uppsala Konsert & Kongress den 13-15 oktober.

I år riktas blicken mot Brasilien med profilerade namn som Joao Bosco som i år firar 50 år som artist och Marcel Powell som hyllar sin far, legendaren Baden Powell.

Varje år försöker vi lägga ett fokus på ett särskilt land eller kompositör, berättar festivalgeneralen Klaus Pontvik. Brasilien är ett av dom mest musikrika länder i hela världen. Livslevande. Djupt rotad i den brasilianska folket och en del i dess vardag. Dess glädje. Brasilien är nästan som kontinent med över 210 miljoner människor och därför så enormt varierande. Internationellt är den brasilianska musiken överallt och älskad.Årets festival försöker dela med sig en liten den av det komplexa brasilianska musikuniversum. Det blir en god blandning av stilar och generationer. Till exempel kommer vi i samarbete med Gävle Symfoniorkester och den brasilianska världsduon Siqueira Lima att uruppföra kompositören Marco Pereiras nya verk Lendas Amazonicas. Pereira har inspirerats av den rika folkkulturen i Amazonas. Det här är teman som känns igen så väl från den brasilianska operahistorien som hos den brasilianska kompositören Heitor Villa-Lobos som arbetade med folksagorna som musikaliska teman. Vi kommer även bjuda på tematiska konserter med exempelvis sångaren och gitarristen Luiz Mura som följer i förebilden João Gilbertos fotspår. 

Förra året gästades festivalen av unga gitarrfantomen Pedro Martins nu kommer en annan hyllad ung gitarrist som hela jazzgitarrvärlden pratar om just nu på ett celebert besök, italienaren Matteo Mancuso (född 1996). Något annat du vill lyfta fram som man absolut inte får missa under årets upplaga?

-Vår roll är ju att ligga i framkanten när det gäller nya stjärnor och lyfta dom på festivalen. Mancusso har vi haft ett öga på länge och nu ger han en konsert och en exklusiv workshop den 13 oktober. Han är klassiskt skolad men kan spela i vilken stil som helst, gypsyjazz, bebop, country till tung fusion och prog-rock. Vill gärna även lyfta fram australiensiskan Stephanie Jones, en passionerad musiker med sinne för både detaljer och musikens starka uttryck. Liksom italienskan Cristina Galietto som bara 21 år gammal framstår som en av de mest mest lovande kvinnliga gitarristerna i sin generation. Bägge är vinnare till vår internationella tävling som äger rum varje år och nu kommer dom tillbaka som fullblodiga artister. Det är roligt att kunna följa dess ungas utveckling över tid! Fans av John Dowlands musikskatt bör ej missa konserten med en av Sveriges mest eftertraktade lutenister Jonas Nordberg, som kommer framföra en hel konsert med ett spännande urval av hans verk. Det som många missar och det är en viktig del av våra aktiviteter är att artisterna också delar med sig av kunskaperna genom våra workshops som det blir en hel del av såklart!

JAZZ fick ett samtal med sicilianska gitarrlöftet Matteo Mancuso som spelar på öppningsdagen av festivalen:

Vad kommer vi får höra för musik med dig i Uppsala?

Jag har precis spelat in mitt första album som ska komma ut i början av 2023. Vi ska spela lite av den nya musiken och några covers.

Du spelade nyligen med Al DiMeola på en festival i Italien, hur gick det till?

– Det var ett nöje att dela lite musik med Al di Meola. Det var i Monteroduni (Eddie Lang Jazz Festival), en riktigt trevlig by i Molise-regionen. Min trio spelade innan Al di Meolas framträdande och i slutet uppstod en spontan möjlighet att spela ett par låtar tillsammans.

Var hämtar du din inspiration till att skapa musik, någon specifik musiker du vill peka ut som inspirerat dig i ditt eget spel och tänkande?

-Jag är verkligen nyfiken på musik utan skillnader i stilar (klassiskt, jazz, rock, metal) så jag sätter inga gränser för att få inspiration till att skapa låtar. Det tillåter mig att ha ett helt fritt tillvägagångssätt.

Är du bekant med några av svenska gitarrikoner som Janne Schaffer eller Rune Gustafsson (en av Pat Methenys favoriter) till exempel?

-Jag känner inte till Janne och Rune men självklart ska jag kolla upp deras musik. En av de svenska gitarrspelare jag känner till är Mattias Eklundh, en riktigt originell gitarrist.

 Om du blev strandsatt ensam på en ö, vilka två skivor skulle du ta med dig dit?

Lätt val! Jimi Hendrix Electric Ladyland och Weather Reports Heavy Weather!

Mer info och detaljerat program på https://uppsalagitarrfestival.se/

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54787) [1]=> int(54968) [2]=> int(54790) [3]=> int(51323) [4]=> int(54880) [5]=> int(50803) [6]=> int(55161) [7]=> int(54382) [8]=> int(54735) [9]=> int(55167) [10]=> int(55149) [11]=> int(54566) }